Boğaziçi Köprüsü; 30 Ekim 1973 tarihinde , Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 50. yıl dönümü şerefine düzenlenen büyük bir törenle saat 12.00′de hizmete açıldı. İlk gün sadece 28.126 araç geçmiş düşünebiliyor musunuz?
Daha açılış günü Ortaköy ayağında bir otomobilin Faruk Attila adlı vatandaşa çarparak ayağından yaralamasıyla da ilk kaza yaşanır… Hatırlarsınız ilk zamanlar köprü yayalara da açıktı… Bir başından başlar yürüye yürüye geçer giderdiniz.. Ayaklarında asansörler olduğunu duymuşsunuzdur.
14 Ocak 1975 tarihinde Ali ve Esma Cennet çiftinin kendilerini Boğaz sularına bırakınca hem ilk intihar vak’ası yaşanır hem de güvenlik tartışmaları alevlenir… İntiharlar ve kazalar gerekçe gösterilerek 1 Aralık 1977 tarihinden sonra yaya girişine izin verilmedi. Ne yazık!
Biraz da teknik veri paylaşalım:
Yapım yılı itibariyle dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsü olan Boğaziçi Köprüsü, 2010 verilerine göre on sekizinci sıraya gerilemiş. İstanbul Avrasya Maratonu ise ilk olarak 1979 yılında koşulur… Köprünün ilk hizmete açıldığı yıl günlük ortalama araç geçişi sadece 32 bin olarak kayıtlara geçmiş…
Boğaziçi Köprüsü nereden nereye?, Boğaziçi Köprüsü kaç yılda bitti?, Boğaziçi Köprüsünün yeni adı nedir?, Boğaziçi köprü kaç para?, Boğaziçi Köprüsü kime ait? ve Boğaziçi Köprüsü hangi parayla yapıldı? sorularına yanıtlar bulmaya çalıştık.