Çekirge Hakkında İlginç Bilgiler

Ekinlere zarar verdiği için çiftçilerin pek sevmediği çekirgelerin dünya üzerinde bilinen 11 bin farklı türü mevcuttur ve Antarktika hariç her kıtada görülebilirler. Sıcak iklimlerde, çekirgeler yıllarca yaşayabilse de soğuk havalarda ömürleri kısalır. 1 ila 7 santimetre uzunluğa sahiptirler. Dişi çekirgeler erkeklerden daha büyüktür. Düşmanlarından kaçmak için 20 G hızında zıplayabilirler. En hızı savaş uçağında bu hızın 9G olduğu bilgisini paylaşalım. Uçarken saatte 13 kilometrelik bir hıza ulaşabilirler.

Çekirgeler otoburlardır. Arpa, yonca, mısır ve buğdayı çok severler. Yalnızca çiftleşmek için bir araya gelseler de göç ederlerken sayıları milyonları hatta milyarları bulabilir. Hiç ara vermeden uçabilir ve 3 bin km uzaklığa kadar gidebilirler. Kayıtlara geçmiş en büyük çekirge sürüsü 1875’te 3 bin km’ye yayılan 180 km genişliğindeki Rocky Dağları sürüsüdür. Tahmini sayının 3,5 trilyon olduğu tahmin edilmektedir. Sadece ABD’de, her yıl yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ekine zarar verdikleri tespit edilmiştir.

Yeşil alanlarda tüketecek besin bulamazlarsa; atın kuyruk ve yelesi de dahil olmak üzere, yünlü pamuklu elbiseler, korkuluklar, ahşap evler gazaplarına uğrar. Afrikalı çıplak çocukları bile kemirdiklerine rastlanmıştır. Dişileri son günlerinde, birkaç defa 150-200 civarında yumurtlar ve toprağa gömer. Yavrular sıcak havalı ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkar ve 30 gün içerisinde büyürler.

Çekirge

Çekirgelerin dinozorlardan önce dahi dünya üzerinde var olduğu bilinmektedir ve Japonya’da iyi şans getirdiğine inanılır. Protein deposu olarak görülen çekirgeler; Afrika, Orta ve Güney Amerika ülkelerinde kızartılarak tüketilmekte. Kendilerini savunmak için renkleriyle kamufle olmaktan ve tükürmekten başka bir şey ellerinden gelmeyen çekirgeler; maymunlar, kuşlar, kertenkeleler, böcekler, kemiriciler, sürüngenler ve örümcekler gibi bir çok hayvanın yemek listesinde ilk sıradadır.

Çekirgeler Hakkında Özet Bilgiler

Sıçramalarıyla ünlü, tarım alanlarına verdiği zararlar yüzünden pek sevilmeyen eklem bacaklı çekirgeler sıcak alanları sever. Yeşil ve kahverengi tonları olan bu sevimli hayvanları ilaçlama yöntemiyle engellemeye çalışırız. Yumurtlayarak çoğalırlar ve bu dönem genellikle sonbahara denk gelir. Sadece erkekler ses çıkarabilir. 20 cm’yi aşabilen türleri dahi mevcuttur. Hiç durmadan saatlerce uçabilirler. Çekirgeler ısıran ve çiğneyen bir ağza da sahiptirler. Çekirgeler ağırlıklarının birkaç katı fazla yemek yiyebilirler. Bu sebeple istila ettikleri yerdeki ekinleri mahvederler.

Çalılık alanlarda ve başaklarla dolu bir buğday tarlasında ya da bir ormanın kenarında veya bozkırda çekirge ile karşılaşmanız olasıdır. Bu zıplayan böcekler Antarktika ve çok sıcak çöller hariç, Avrasya’dan Avustralya’ya kadar bütün kıtalara dağılmıştır. Ömürleri 1 yılı bile bulmaz. Çekirge sürüsü 5 hektarlık bir araziyi, 6-7 saat gibi kısa bir süre içerisinde talan edebilir ki bu yüzden pek sevilmezler. Çekirge sürülerinin yaptıkları bu tip zararlardan dolayı yapılan analizlere göre bir günde yaklaşık 80.000 ton besin tükettikleri ve bunun 40.000 insanı bir yıl boyunca doyurmaya yetecek kadar bir miktar olduğunu uzmanlar bulmuşlardır.

1874 senesinde Nebraskalı bir hekim, gökyüzünü adeta kaplayan bir sürünün hızını ve derinliğini hesap ederek sürüde yaklaşık 12,5 trilyon çekirge olabileceğini saptamıştır. 1954 yılında Kenya’da aynı anda görülen 50 sürüden yalnızca birinde yaklaşık 500 milyar çekirge olduğu saptanmıştır.

İslam’da Çekirge Kavramı

Orta derecedeki bir sürünün hacmi 45.000 çekirgeye ulaşıp bazen bu sürüdeki çekirge sayısı yaklaşık 13 trilyona kadar çıkabilir. Buradan, çekirgelerin büyük bir millet ve Allah’ın (CC) yeryüzündeki ordularından birisi olduğu görülmektedir. Bununla ilgili olarak şu hadis-i şerif konuyu teyid etmekte:

“Rasûlullah (s.a.v.)’e çekirgeden sorulmuştu: ‘Onlar, Allah’ın en kalabalık ordularıdır. Onu ne yerim ne de haram kılarım.’ buyurdular.”

Çekirgeye “Allah’ın ordusu” denilmesinin hikmetli bir ifade olduğu farklı örneklerle karşımıza çıkıyor. Onların tek başlarına gezen başı boş hayvanlar olmadığını, Cenâb-ı Hakk’ın, gazap ettiği yerlere musibet olarak çekirgeleri gönderip, haddi aşan, azgın ve Allah’a karşı isyan içerisinde bulunan kavimleri onlarla cezalandırdığını ifade eder.