Tarihler 8 Ağustos 1964’ü gösterdiğinde; Eskişehir üzerinden Kıbrıs’a, 4’lü Filo Komutanı olarak sevk edilen 1934 İzmit doğumlu Cengiz Topel’in idaresindeki F-100, Rum uçaksavarı tarafından vurulur. Topel, paraşütle atlasa da esir alındığı hainler tarafından işkenceler ile şehit edilir. Kıbrıs’taki ilk hava şehidimiz olan Topel’in hastanede öldüğü ifade edilse de ancak ısrarlı girişimlerle 12 Ağustos 1964 tarihinde alabildik. 14 Ağustos 1964’te Edirnekapı’daki Hava Şehitliğinde toprağa verilen Topel’in ismi askeri üs, havameydanı ve çok sayıda okula ve camiye verildi.
Cengiz Topel Hakkında Bilinmeyenler
Cengiz Topel’in; bombayı bırakırken hedefi ıskalayamamak için haddinden fazla alçalması ve bombanın tesiriyle uçağının hasar görmüş olması da uzun yıllar ihtimallerden biri olarak görülse de, Faethon isimli bir Yunan savaş gemisinden atılan bir bomba ile düşürüldü iddiası Dimitris Miçaços adlı bir mürettebat tarafından Rum basınına yıllar sonra anlatılacaktır.
Kıbrıs’ta işkence gördüğü yer, Yeşilyurt’ta bulunan Cengiz Topel kışlasındadır. İşkence gördüğü odası şimdilerde müze haline getirilmiştir. Oda restorasyondan evvel işkencenin izleri odanın duvarlarında görülebilmekteymiş. İfadelere göre esir alındıktan sonra sol omzu ve sol gözü matkapla oyulur (İngiliz bir hemşire tarafından bu hali fotoğraflanmış), acımasızca işkence edilmiş ve son olarak da bilinci açıkken kalbi çıkarılarak şehit edilmiştir.
Hastanenin İngiliz Başhekimi; hastaneye getirildiğinde yüzbaşı Cengiz Topel’in sağlığının yerinde olduğunu raporunda ifade ettiği için o tarihlerde kısa süre sonra EOKA hainleri tarafından vurularak öldürülür. Hastaneden yaralı olarak nakledilen Cengiz Topel, Kilise olarak kullanılan metruk bir binaya götürüldü. Yeşilyurt’taki bir binada şehidimizin kafasına 20’lik dev bir inşaat çivisi çakılmak suretiyle şehit edildiği düzenlenen raporlarda kaydediliyor.
Sultanahmet Camisinin 16 şerefesindeki 16 müezzinin okuduğu ikindi namazından sonra cenaze namazı kılınacaktır. Tören; Atatürk’ün cenaze töreninden sonra ülkenin İstanbul’da gördüğü en büyük cenaze töreni idi. Cengiz TOPEL’in mübarek naaşı kortejin başındaki yerine ancak saat 17.53’te gelebilir. Şehit yüzbaşı, İstanbul’daki Ordu ve Vatan caddelerini geçtikten sonra ancak saat 19.05’te Edirnekapı Şehitliği’ne gelebildi. Hava Şehitliğin’de hazır binlerce kişinin gözyaşları ve duaları arasında mezara nakledilen şehidin başında, bir hava teğmen heyecanla bir konuşma yapar. Bu konuşmayı diğer ilgili konuşmalar ve bir askeri manga tarafından havaya üç el ateş edilmesi izledi.
Fakat defin bir türlü gerçekleştirilemiyordu. Çünkü hocalar saatlerce Kur’an ve mevlit okuyorlardı başında, ancak çok geç saatlerde defin tamamlanabildi ve tören son buldu.
Bu yazımızda; cengiz topel otopsisi, cengiz topel cesedi, cengiz topel nereli, cengiz topel kimdir, cengiz topel mezarı, cengiz topel aslen nereli, cengiz topel ailesi ve cengiz topel müzesi hakkında bilgiler vermeye çalıştık.