Ceviz meyvesi ya da yemişi, günlük 2-3 hadi bilemediniz 4 tane yenmesi gereken bir besindir. Fazlasını tüketmek vücutta yağlanmaya dolayısıyla kiloya sebep olacaktır. Özetle 50 gramdan fazla tüketilmemesi şarttır. Bu arada yemeklerden önce yenecek birkaç ceviz (altı yedi ceviz kadar) açlık hissini azaltıp daha az yemek yememizi sağlarmış, diyet yapanlara duyurulur.
Beynimizin küçük bir modelini andıran cevize bakınca, dışında yeşil bir kabuk, sonrasında tahta bir yapı, daha sonra da ince bir zar ve en içte de tartışmasız insan beynini hatırlatan beyaz bir yapıyı görürüz. Ceviz, tıpkı balık gibi gerçekten beyin için ideal bir besindir. İşaretler Doktrininin temeli düşüncesi, Allah’ın yaratığı her şeyi bir işaretle (imzayla) işaretlediğini vurgular. Yukarıda bahsettiğimiz durum da bunu özetler zaten.
1 kg ceviz yaklaşık 7000 kalori enerji sağlar, yani 10 kg tavuk eti ya da 14 kg patates yiyerek elde edebileceğimiz enerji miktarı… Umarım neden fazla tüketilmemesi gerektiğini anlatabilmişimdir. Ülkemizdeki en kaliteli ceviz Niksar’da üretilir. Öyle mucize bir yemiştir ki vücutta sadece beynin kullandığı ögeleri içerir. En bilineni gümüş iyonudur. Bununla birlikte linoleik ve alfa linoleik asit, e ve B6 vitaminleri sayesinde sinir sistemini onarır, beyin yorgunluğunu giderir. İçeriğindeki triptofan sayesinde anti-depresan etki sağlar. Romalılar tarafından şeklinin beyine benzemesinden dolayı akıl hastalıklarına iyi geleceği düşünüldü.
Ceviz, dışındaki yeşil kabuğu ile kafa derisine, sert kabuğu ile kafatasına içindeki zarı ile beyin zarına, asıl meyvesi ile de beyine benzeyen harika bir gıdadır. Açık olarak aldığımız cevizin renginin sarıdan ziyade beyaz olmasına dikkat edilmeli çünkü sararma ya da renklerde koyulaşma küflenmenin belirtisidir. “Aflatoksin” olarak adlandırılan bu küf karaciğerde birikerek ileride karaciğer kanserine bile neden olabilir. Aldıktan sonra bir ay içinde tüketilmeli ve nemli ortamlarda da tutulmamasına özen gösterilmelidir. Kuru, acı ve biraz eskimiş cevizler geceden suda bekletilerek sabaha tamamen değişmiş bir halde bulunabilir ve tadına doyum olmaz bizden söylemesi. Aç karna yendiğinde ise doygunluk hissi verir. Tasavvufta hakikati temsil eder.
- Antioksidan açısından zengin Ceviz, sperm kalitesini artırabilir, kilo kontrolüne yardımcıdır ve beyin sağlığı ve tip 2 diyabet için destek verir. Prostat ve göğüs kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.
- Orta Asya kökenli ceviz, tüccarlar tarafından dünyanın farklı yerlerine taşındı. 18. yüzyılda ABD’ye gelen ceviz o kadar popüler olur ki dünya ceviz üretiminin yüzde 75’i Kaliforniya’dan sağlanmaktadır.
- Görünümü itibariyle insan kafatasına benzeyen dış kabuğu ve beyne benzeyen içi “beyin gıdası” olarak kabul görmesini güçlendirdi. Son çalışmalar, içerdiği Omega-3 yağ asitlerinin beyin fonksiyonunu geliştirdiğini kanıtladı.
- Hekimler, kardiyovasküler sağlığın korunması için günde 8 ceviz tüketilmesini önermektedir.
- Ceviz ağaçları 250 yıla kadar yaşayabilir. M.Ö. 10.000 kadar geçmişi vardır.
- Cevizler sadece Eylül ve Kasım ayları arasında yılda bir kez hasat edilmektedir.
- Ticari olarak üretilen 30’dan fazla ceviz türü mevcuttur.
Cevizin o kadar çok faydası var ki bir de onları listeleyip makaleyi uzatmak istemedim ancak kalp rahatsızlıklarını gidermeden prostatı önlemeye, akıl sağlığını geliştirmeden içerdiği gümüş ve selenyum ile çocuklardaki zeka gelişimini olumlu etkilemesine kadar onlarca yararı mevcut. Kolesterolü düşürüyor, tümörlerin gelişimini durduruyor ve yavaşlatıyor, sedef-egzama bir sürü hastalığı önleyici etkisi mevcut. 1000 yıl yaşayabilen ağacı bile mobilya sektörünün baş tacı bilirsiniz, silah dipçiği de yapılır. Taze ceviz meyvesinin dışındaki yeşil kabuğun lekesi elden kolay kolay çıkmaz , bu sebeple kına veya boya olarak da kullanılabilir.
Ceviz Hakkında Hiç Duymadığınız Gerçekler başlıklı bu yazımızda sizlere; ceviz faydaları, kara ceviz, ceviz yetiştiriciliği, ceviz nedir, ceviz çeşitleri, adi ceviz, cevizin faydaları maddeler halinde ve ceviz ağacı arama sonuçlarıyla alakalı bilgiler vermeye çalıştık umarım beğendiniz.