Çoban Yıldızı Hakkında Özet Bilgiler

Çoban yıldızı ne demektir?

Gökbilimcilerin araştırma ve yorumlarına göre keşfedilmiş bir gezegen olduğunu ifade etmek mümkündür. Günümüze kadar bu hususla alakalı sadece kulaktan dolma bilgilere sahip olan bizlerin” bir yıldızdır” deyip geçiştirdiğimiz şey, esasen detaylı analizinin sonrasında bir gezegen olduğu ve ismine de “Venüs” gezegeni olduğundan başka bir şey değildir.

Venüs gezegeni, güneş sistemimizde kendisine yer bulan gezegenlerden bir tanesidir. Kendisi; son derece parlak bir yapıya sahip olma özelliğine en olarak, gök bilimiyle uğraşan bilim adamlarının yüzlerce yıl öncesinde dikkatini çekmiş ve üzerine pek çok araştırmalarda bulunulmuştur.

Venüs, güneş sistemimizde yer alan gezegenler arasında 2. sırada yer alır ve kendisinin bir diğer ilginç özelliği; diğer gezegenlerin dönüş istikametinin tam aksine doğru hareket ederek varlığını sürdürmesidir. Venüs gezegeninin Çoban yıldızı rotası dikkat çekici bu özelliği ile kendisini tamamen diğer gezegenlerden ayırmaktadır.

Bunlara ek olarak Çoban Yıldızı, diğer benzerlerine nazaran güneşe daha yakın mesafeden geçtiğinden, bununla birlikte yeryüzüne en yakın gezegen de kendisi olduğundan, gökyüzüne baktığımızda Çoban yıldızının parlaklığını fark edebiliriz. Ancak bu ışıldama km’lerce mesafeden kolayca görülebildiğinden sıradan insanların Venüs’ü ancak bir yıldız gibi görebilmemiz çok da olağan dışı bir durum değildir.

Çoban yıldızı ne zaman görülür?

Çoban yıldızının gökyüzüne baktığımız anlarda görülebilmesi için, zamanlamanın Güneş batımından ya da Güneş doğumundan önce seçilmesi gerekmektedir. Zira Çoban yıldızı sadece sabah erken saatlerde, akşam saatlerinde veya tan vakti denen saatlerde gökyüzünde bizlere parıldadığını gösterebilmektedir. Bu nedenledir ki Çoban yıldızına “sabah yıldızı”, “tan yıldızı” ya da “akşam yıldızı” gibi isimler takılır.

Çoban yıldızının hikayesi

Eski Yunan dönemlerinden bu yana, hatta milattan önce 7. yüzyıldan itibaren pek çok bilim insanı Çoban yıldızı hakkında bir çok araştırma yapmış, yıldızın niteliklerini tam ve doğru öğrenmek, insanlığa öğretmek amacını taşımışlardır. Bir örnek vermek gerekirse; Venüs gezegeninin bu denli parlak oluşunun nedeninin analizi neticesinde Venüs’ün sahip olduğu atmosferi gereği fazlaca asit yağmuruna maruz kaldığı ve yaşanılan bu olayın küllü ışıklarının Dünyadan kutup ışığına benzer bir ışık halinde görülebilmesine neden olduğu bilinir.

Bunlara da ek olarak; yakın tarihimizde ilk olarak 1961 senesinde Venera 1 adı verilen araç ve Sputnik 7; 1962’de Sputnik 19 ve Mariner 1 araçları ünlü gezegenimiz Venüs’e araştırma amacıyla gönderilmiş; bu sistemlerden sonra da toplamda sayısı 50’ye yaklaşan farklı uzay aracı bu gezegene gönderilerek keşiflerin devamı sağlanmıştır. Gezegenin güneşe uzaklığı 108.200.000 km’dir.

Esasen romanlara filmlere konu olan bu ilginç gezegenle alakalı daha dün sayılabilecek geçmiş yıllarda da bir çok araştırma yapılmış olsa da, 460.200.000 km² yüzölçüme sahip Çoban yıldızı hakkındaki en önemli verilere tarihte Heraklit adlı bilim insanının ulaştığı bilini. Kahramanımız Heraklit, Çoban yıldızının diğer rakiplerinden tam ters yöne döndüğünü ortaya koyan ilk insandır.

İlk zamanlarda bu bilgiye temkinli yaklaşılsa da zaman geçip teknoloji geliştikçe yapılan detaylı araştıramalar neticesinde Heraklit’in iddiasının doğruluğu ispatlanmıştır. Bunun dışında sırf bu yıldızın parlaklığı yüzünden gizemli havası artmış, geçmiş dönemler boyunca ortaya çıkan pek çok mistik makale Çoban yıldızını konu etmiştir. Kendisinin parıldayışı ve o yıllarda ulaşılamaz oluşu, bu ünlü yıldızın yani gezegenin üstüne pek çok farklı kurgu geliştirilmesine ve hikayelerin ortaya atılışına vesile olmuştur.

Çoban Yıldızı Hakkında Özet Bilgiler başlıklı bu yazımızda sizlere; çoban yıldızı hikayesi, çoban yıldızı nasıl bulunur, çoban yıldızı hangi yönü gösterir, çoban yıldızı diğer adı nedir, çoban yıldızı vikipedi, çoban yıldızının diğer isimleri, çoban yıldızı resmi ve çoban yıldızı kutup yıldızı mı arama sonuçları ile alakalı bilgiler sunmaya çalıştık, umarım beğendiniz.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir