Dilimize stoksuz satış olarak çevirebileceğimiz Dropshipping; stok analizleri yaparak zaman kaybetmek yerine, aldığımız siparişleri tedarikçi kişilere yönlendirerek, malların tedarikçi depodan müşteriye ulaşması üzerine kurulu iş modelidir.
Müşteriye ürünü biz göndermiyoruz tedarikçi gönderiyor. Perakende ürün satan firmaların kullanabileceği bir tedarik idaresi şeklidir. Özellikle e-ticarete yeni atılan hevesli girişimciler tarafından tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden birisi düşük sermayelerle start verilmesine olanak sağlaması ve tabii işletme giderlerinin son derece az oluşudur.
E-ticaret sisteminizi kurar, stok tutmaz ve tedarikçileriniz üzerinden ürünlerinizi web sitenizde sergiler ve müşterilerin satın almalarına olanak sağlarsınız. Size ait olmayan bir malı kendi karınızı koyarak satma işlemine denmektedir.
Stoksuz E-ticaret – Online satış nasıl yapılır? sorusuna da cevap verelim. Girişte saydıklarımıza ek olarak müşterinin adres ve ilgili iletişim bilgilerini tedarikçisine ileten e-ticaret sistemi böylece lojistik hammallık işleminden de kurtuluyor. Droppshipping; depolama, kargolama, paketleme ve etiketleme gibi masraflarınızın da olmaması anlamına geliyor.
Stoksuz e-ticarette tek bir tedarikçiye bağlı kalmak zorunda değilsiniz, istediğiniz sayıda tedarikçiyle çalışabilirsiniz. Böylece ürün çeşitliliği de artırılabilir. Stoksuz satışın İngilizce adına droppshipping denmektedir. droppshipping nedir sorusuna da böylece cevap verdik.
Dropshipping ile önceden mal alarak bekletmeniz ve gümrük mevzuatları ile uğraşmanız veya şirket kurmanız (en azından başlangıç aşamasında) gerekmez. İnternet bağlantısına sahipseniz Dünyanın neresinde olursanız olun çalışabilirsiniz. Bu gibi çekici özellikleri sebebiyle dropshipping son 10 yılda oldukça popüler hale gelen bir pasif gelir türüdür. Pasif gelir nedir sorusuna dropshipping oldukça uymaktadır. AdWords, Instagram ve Facebook reklamları ile ürünlerinizi sayfalarınızı tanıtmanız şarttır.
Dropshipping’in dezavantajları da elbet vardır. Stoksuz online satış aşamaları esnasında yaşayabileceğiniz en önemli sıkıntı, satın alınan ürünü tedarikçinin müşterisine ya teslim etmemesi ya da hasarlı veya bozuk ürün teslim etmesi şeklinde yaşanır.
Bu durum müşteride markanıza yani web sitenize ilişkin olumsuz bir algı oluşmasına neden olacaktır. Neticede sizin tedarikçiden aldığınızı kimsenin bilmesi gerekmiyor ve tabiki böyle bir ayrıntı da kimsenin umurunda olmaz. Uzun vadede bu ve benzeri problemler marka imajınızı kesinlikle zedeleyecektir. Herhangi bir sorun yaşanırsa iletişim kurulacak tek merci siz olacaksınız.
Bu durum, müşteri hizmetleri anlamında başarılı olmanız, sabırlı olmanız gerektiğini ortaya koymakta. Stoksuz e-ticaret iş modelinde envanter tutulmasına gerek duyulmadığı için tedarikçide olmayan ürünlerden eş zamanlı olarak haberdar olmazsınız. Bu da stok dışı ürünlerin müşteriniz tarafından satın alınması gibi sorunları doğurabilir. Dropshipping’de görmediğiniz malları satmak zorunda kalabileceğiniz için üçüncü bir kişiye güvenmek zorundasınızdır. Özellikle yerli firmalarla çalışmadan önce son derece detaylı analizler yapmalısınız.
- Alanda haddinden fazla rekabet olduğu için ürünlerin mümkün olduğunca düşük fiyattan satılmaya çalışılması olasıdır ve dropshipping ile yürüyen e-ticaret şirketlerinin karlılıkları bu nedenle düşüktür. Arama motorlarının daha etkin kullanılması ile aynı ürünleri farklı sitelerde gören alıcı ucuz olanı tercih edecektir.
- Bir ürünü satarken PayPal ya da diğer ödeme sistemlerinin keseceği komisyonlar da göz önünde bulundurulmalı; çünkü bu komisyonlar da kesildikten sonra elde kalan para son derece az olabilir. PayPal’ın Türkiye’de mevcut olmadığını da hatırlatalım.
- Sağlam bir çağrı merkezi kurmalı ve ziyaretçi taleplerini asla göz ardı etmemelisiniz. Memnuniyetsiz bir kullanıcı asla sitenizden alışveriş yapmayacaktır.
Halen, Drop Shipping Nasıl Yapılır? sorusuna cevaplar arıyorsanız bir hap liste ile sizlere yardımcı olalım; öncelikle satacağınız ürünleri belirlemelisiniz, tedarikçileri seçmek ikinci adımımızdır burada güvenilir firmaları araştırmalıyız, bir e-ticaret sistemi ile anlaşmalı ya da biz kurmalıyız, tabi ödeme altyapısını oluşturmak da önemlidir.
Ciddi bütçeler ayırarak reklam vermelisiniz ki alıcılar sitenizden haberdar olabilsin. Bu da son derece önemli bir mevzudur. Yine de droppshipping benim yapabileceğim bir iş modeli değil. Bu yazıyı tavsiye olmasından ziyade eleştirel bir gözle yazdım.
Dropshipping ile Batabilirsiniz Aman Dikkat! başlıklı Bubu yazımızda sizlere; dropshipping ekşi, dropshipping firmaları, dropshipping yapanlar, dropshipping amazon, dropshipping eğitimi, dropshipping nedir, dropshipping tedarikçileri ve dropshipping nasıl yapılır arama sonuçlarıyla alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Umarım beğendiniz.