Gökyüzünün mavi renginin ya da öyle gözükmesinin tek sebebi lisedeki coğrafya derslerimizin de hatırlanacağı üzre ‘kırılma’ hadisesidir.
Güneş ışınları atmosfere ulaştığında buradaki toz parçacıklarına ve gaz moleküllerine çarparak dağılır. Gün ışığı, değişik dalga boyuna sahip birçok ışından maydana gelmektedir. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar atmosferin üst kısımlarındaki küçük parçalar tarafından hemen saçılırlar. Fakat en büyük dalga boylu ışık olan “kırmızı” saçılmak için daha büyük parçacıklara çarpmak ister.
Gökyüzü açık olduğu zaman mavi ışık diğerlerine oranla en fazla saçılan ışıktır. Bu sebeple de gökyüzü de mavi görünür. Mesela gökyüzü yoğun dumanla yahut bulutlarla kaplandığında, tüm ışınlar nerede ise aynı oranda dağılmaktadır. Bu da gökyüzünün gri renkli görünmesini açıklar.
Biraz Daha Detaylı Bir Analiz
Atmosfer yüzde 78 Nitrojen ve yüzde 21 oranında oksijenden meydana gelir, kalan yüzde 1 de ise ağırlıklı olarak argon gazı ve su buharı bulunur. Ayrıca polen, kül, toz gibi parçacıklar da atmosferde bulunur. Güneşten bize ulaşan ışınlar atmosfer dahilinde kırılmaya uğramadan önce beyaz görünse de bir gökkuşağının tüm renklerini içermektedir.
Işınlar atmosfere ulaştığına atmosfer içindeki parçacıklara çarparak saçılma yaşar. Gökyüzünün mavi gözükmesinin temel sebebi “Rayleigh saçılımı” denen bu hadisedir. İngiliz fizikçi Rayleigh kısa dalga boylu ışığın, uzun ışığa göre fazla saçıldığını saptamıştır.
Gözümüzün algılayabileceği ışığın dalga boyu 400nm ile 700nm arasındadır ve bu bölüme görünür ışık denmektedir. Tüm renklerin dalga boyu farklı olabileceğinden saçılma tüm renklerde aynı olmaz. En çok saçılan ışınlar dalga boyu en az olan mavi ve mor renkli ışınlardır.
Peki, bu izahın sonucunda mor ve mavi renkler aynı anda saçılıma uğruyorsa, neden gökyüzünü mor görmüyoruz? Bunun cevabını da “Güneşten gelen ışınlarda mor ışığın mavi ışıktan daha az bulunuyor olması” olarak açıklayabiliriz. Özetle her yöne yayılan mavi ışınlar gökyüzünün mavi görünmesi sağlamaktadır.
Gökyüzü Neden Mavidir? Sorusuna Cevap başlıklı bu yazımızda sizlere; gökyüzü neden mavi kısa ve öz, gökyüzü neden mavidir vikipedi, gökyüzü neden mavidir ilkokul, gökyüzü neden mavidir deneyi, gökyüzü neden mavidir okul öncesi, gökyüzü neden mavidir makale, deniz neden mavi ve sahi gökyüzü neden mavi arama sonuçlarıyla alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Umarım beğendiniz.