Hacamat Hakkında Hiç Duymadığın Bilgiler

Hacamat Nedir, Hacamat Nasıl Yapılır?

İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte şimdilerde Avrupa’da da uygulanan, faydaları saymakla bitmez Hacamat; deri altında birikmiş toksik kanın kılcal damarlar üzerinden vakumlanarak dışarı atılması işlemidir. Ağrı eşiği düşük kişiler için son derece faydalıdır. Hacamat, Rasulullah (SAV) Efendimizin tavsiye ettiği ve bizzat kendisinin de uyguladığı çok önemli ve sünnet bir tedavi metodudur. Antik dönemlerde Mısır ve Yunanistan ve Mezopotamya’da uygulanmıştır. Mirac gecesinde yanından geçtiği bir melek grubunun HZ. Muhammed’e: “Ümmetine hacamatı emret!” diye söylediğini Abdullah b. Abbâs’dan rivayet edilmektedir.

Yılda iki ila dört defa yapılması uygun olan, geleneksel olarak boynuzla uygulanan hacamat, günümüzde vakum setleri ve cam kupalar yardımıyla yapılmakta. Çizme adımı ise genelde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir. Deride birikmiş bu kirli kan, kan özelliğini kaybetmiş koyu renkte ve pelte kıvamındadır. Acısız, ağrısız, yatak istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik edilir. Şeytanın vesvesesine karşı kalbin arkasından yapılan hacamatın çok faydalı olduğu, kökleşmiş 50 yıllık bir büyünün, kalp karşısından yapılan hacamatla kaldırıldığı rivayetleri vardır.

Binlerce yıl öncesine tarihlenen akupunkturun bir çeşit farklı tarzı giyebileceğimiz hacamat, derinin neşter vb yardımcılar yoluyla çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalığa yakın organa yakın yerlere yapılır. Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır. Başından hacamat olan bir insan bunu hemen fark eder.

Hacamat Ne Zaman Yapılır?

İslami açıdan bir sünnet olduğu için ya da detoks veya sağlığı korumak için yaptırılacaksa, hacamattan maksimum fayda almak için tavsiye edilen mevsim ve günlere uymak önemlidir. Pazartesi-Salı-Perşembe-Pazar günleri tavsiye edilir. Tedavi için yaptırılacak ise mevsim veya ay günlerine bakılmaksızın en kısa zamanda uygulanması gerekir. Bu işlemi düzenli yaptıranlar, çok sık grip ve soğuk algınlığına yakalanmaz, sağlıklı ve dinç görünüme sahip olurlar.

Hacamat ve Faydaları

2016 Rio olimpiyatlarında yarışan yüzücülerin sıklıkla yaptırdığı hacamat, ağrıları giderir, ödemleri temizler, birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar, bağışıklığı kuvvetlendirerek vücuda direnç kazandırır, ezber kuvvetini artırır, hızlı karar alma yeteneğini geliştirir; kalp-karaciğer hastalıkları, bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, depresyon-psikolojik sıkıntılar ve bunun gibi tüm kronik hastalıkların tedavisinde faydalıdır.

Hacamat Kimlere Yapılmaz?

İleri yaşlarda yaşlı ve zayıf kişilerde, kalp yetmezliği bulunanlarda, müzmin ishalde, kanı durmayan kişilerde, gebelerde, aşırı kansız bünyelerde, tansiyonu sorunu yaşayanlarda, kemoterapi hastalarında, aşırı hassas ve korkan kişilerde yaptırılmaması tavsiye olunur.

Hacamat, topuk dikeni tedavisinde de kullanılan bir tedavi yöntemi. Ayak tabanından alınan kirli kan ile topuk dikeninin önlenmesi amaçlanıyor. Bazı yorumlar, topuk dikeni için faydalı olsa da bu tedavi yönteminin kısmen rahatlattığını, kalıcı çözümler için “ayakta kalarak” yaptığımız işler yerine daha rahat işleri tercih etmemiz gerektiğini ifade ediyorlar.

Steril ortamlarda ve uzmanlar tarafından yapılmayan hacamat; (HBV) hepatit B, HIV ve benzer tedavisi güç hastalıkların bulaştırılmasına neden olabilir. Dolayısıyla işlemler esnasında uygun eldiven kullanılmalı, neşter yerine tek kullanımlık ustura başı ve bardaklar tercih edilmeli, bardaklar da bir daha kullanılmamak üzere uygun bir şekilde imha edilmelidir.

  • Kadınların adet gününde yapılmaması tavsiye edilir.
  • Hacamat sonrası 1 ile 2 saat uyunmaması gerekir.
  • Yanıklar, benler, egzama ve varisler üzerine yapılmaz.
  • Diyaliz, Hemofili hastaları ile organ nakli geçirmiş kişilere hekim gözetimi gerekir.
  • Kafa arkası, kulak arkası ve boyun yine hekim gözetimi gerektirir.

Tedaviden bir gün önce hayvansal gıdalar azaltılmalı, kan sulandırıcı ilaçlar yine bir gün öncesinden kullanılmamalıdır. Hacamat tedavisinden yine 3 saat öncesinde bir şey yenilmemesi yine uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Çizikler, kişinin yapısına bağlı olarak 1 ila 2 hafta içerisinde kaybolur.

Çocuklara Hacamat Yapılır mı?

1 yaş üstü 10 yaş altı 4 bin deneğin 3 binine İran’da bir üniversitenin araştırması kapsamında hacamat yapılmış, diğer bin çocuğa ise hacamat yapılmamıştır. Hacamat yapılan çocukların gelişimlerinde, iştah, derse konsantrasyon, dengeli ergenlik, ezberlerinde kayda değer artışlar; davranış bozuklukları, huysuzluk ve aşırı hareketlilikte ise azalma gözlenmiş. Öte yandan alt ıslatma vb sorunlarının ortadan kalkması gibi olumlu sonuçlar da gözlemlenmiştir.

Hacamatta Köpüklü Kan Gelmesi Nedenleri

Durum mutlak hastalık sebebi değildir. Kan; kupanın aldığı hava ile köpürebiliyor. Kupanın hava almadığı işlemlerde hacamat sırasında köpürme tespit ediliyorsa bu deride bulunan ödemle ilişkili olabilir. Ödem bilindiği üzere doku sıvısındaki artışla ilişkilendirilir. Bu sıvı deri altında bir miktar basınç altındadır. Yüzeyden atılan çiziklerle dışarı çıkar çıkmaz alçak hava basıncından dolayı gazlaşır. Bu gazlaşma da kupa içinde köpük ve yoğun miktarda buhara sebep olabilir.

Hacamat Sünnet mi?

Hacamat ile hadis-i şerifler hacamat sünnet mi sorusuna cevap veriyor. Hadislerde, hacamatın vücudun hangi noktalarından ve hangi günlerde yapılmasının faydalı olduğuna dair detaylı bilgiler mevcut. Şu hadisi şerifi de paylaşalım: “Kafa hacamatı yaptırmak yedi derde şifadır: Cinnet, cüzam, maraz, uyuklama, diş ve diş ağrısı.” Yine Hadis-i Şeriflerde, tekli günler hacamatın yapılması için tavsiye edilir. Devam edelim;

Hacamat Günler ve Hacamat Tarihleri

Haftanın üç günü hakkında yasaklayıcı Hadis-i Şeriflerin olduğu bildirilir. Çarşamba, cuma ve cumartesi günlerinde işlem, mümkünse yapılmamalıdır. Pazartesi en faydalı gündür. En faydalı saatler güneş doğduktan 1 saat ve geçtikten sonraki 2 saattir bu mümkün olmazsa öğlen ikindi arası tercih edilebilir. Bu günler içinde en çok faydalı olduğu gün ayın (Hicri) 17. günüdür. Ondan sonra (Hicri) 19, ondan sonra (Hicri) 21, ondan sonra (Hicri) 15 nci gündür.

Hacamat Hakkında Hiç Duymadığın Bilgiler başlıklı bu yazımızda sizlere; hacamatta siyah kan gelmesi nedenleri, hacamatta bayılma, hacamat kan analizi, hacamatta kupanın buharlaşması, hacamatta büyü nasıl anlaşılır, hacamat yaparken öldü, istanbul avrupa yakası hacamat, hacamat yapmayı öğrenmek istiyorum, hacamatın faydaları, sülük tedavisi, hacamat zararları ekşi, hacamat sonrası mide bulantısı neden olur, hangi hastalığa nereden hacamat yapılır, hacamatta iltihaplı kan gelmesi, hacamatta nazar nasıl anlaşılır, hacamat damar tıkanıklığı, hacamat fotoğrafları, şakaklardan hacamat, kan pıhtılaşmasına hacamat iyi gelirmi, hacamat sonrası nefes darlığı, hacamat nazar, hacamat sırasında bayılmak, hacamatta sarı su çıkması ve hacamat yaptırdım kan çıkmadı arama sonuçlarıyla alakalı bilgi verebilecek derlemeler yaptık. Umarım beğenir ve yorumlarınızı paylaşırsınız.

2 Yorum Yapıldı
  1. 13 Şubat 2019
    • 14 Şubat 2019

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir