Hidrojen Bombası ve Yıkıcı Gücü

Füzyon bombası olarak da kayıtlara geçen Hidrojen bombası; ‘hidrojen atomlarının birleşip helyum atomuna evrildiği termonükleer tepkime halinden doğar’ son derece yıkıcı nükleer silahlar kategorisinde değerlendirilir. Karmaşık geldiyse özet verelim: Atom bombası patlayışı bir çekirdek bölünmesi iken hidrojen bombasının patlayışı bir çekirdek kaynaşması yahut birleşmesidir. Buna füzyon denir. Bu sebeple bir diğer adı da girişte de belirttiğimiz gibi “füzyon bombasıdır”. Bu reaksiyonu başlatmak için gerekli ateşleme ve sıcaklık küçük bir atom bombasını patlatmak üzerinden sağlanır. Özetle hidrojen bombası o kadar yıkıcı bir silahtır ki patlatmak için bir atom bombasına ihtiyaç duyuluyor. Küçük atom bombalarına ihtiyaç duyacak yıkıcı hidrojen bombalarına temiz, büyük atom bombalarına ihtiyaç duyacak olanlara ise kirli bomba denmektedir.

hidrojen bombası

Hiroşima ve Nagazaki’ye atılmış olan atom bombalarının neredeyse 1.000 misli gücünde olan bomba, ilk kez 1952 senesinde ABD’liler tarafından geliştirilir ve 1954 senesinde Büyük Okyanus’taki Marshall Adaları’nda denendi! ABD’nin bu hamlesine dönemin büyük gücü Sovyetler, 30 Ekim 1961’de, saatler 8:30’u gösterirken Novaya Zemlya’da TSAR (Çar) Bomba lakaplı 50 megatonluk çok daha gelişmiş bir hidrojen bombası ile cevap verdi. Tsar bomba ya da ÇAR Bombası, Hidrojen bombasından çok daha güçlü, Dünya üzerindeki en güçlü bir silahtır ve denemeler hariç hiç kullanılmamıştır. Bu bomba Hiroşima’ya atılmış olan atom bombasından yaklaşık 3.800 kat daha güçlüdür. Patlama ile oluşan top alev 965 km (599.624 mil) öteden bile rahatça gözlenebilmiştir.

Hidrojen bombası ile alakalı şehir efsaneleri ve detaylar şu şekildedir:

  1. Şimdiye dek patlatılan en güçlüsü 50 megatonluk Tsar Bombanın gücü Güneşin yaklaşık yüzde 1’ine eşittir.
  2. 10 tane hidrojen bombasının aynı anda patlatılması dünyayı yörüngesinden dahi çıkarabilirmiş.
  3. 1 Şubat 1950’de Hürriyet’te, “Amerika’nın ve dünyanın emniyetini sağlayacak” şeklinde duyurulmuş.
  4. Rusya’nın denedikleri o kadar etkilidir ki bombayı adaya bırakan pilotlara dahi hayatta kalma garantisi verilememiştir. Pilotlar paraşütle yavaşlatılmış şekilde inen bu bombadan kıl payı kurtulurlar.
  5. 10 megatonluk bir hidrojen bombasının Elugelab (Flora) adasını buharlaştırmaya yettiği görülmüş.

Bir termonükleer bombanın yıkıcı gücü bir milyon ton dinamitin gücüne eşit olan megaton birimiyle ifade edilmektedir. Stratejik füzelere sabitlenen hidrojen bombalarının kuvveti 100 kiloton ile 1,5 megaton arasında değişir. Termonükleer bu yapıların kıtalararası balistik füze başlıklarına sığabilecek boyutlarda da imal edilebilirler. Bu bombalar dünya çevresini yarım saatten az bir sürede dolanabilecek bir hızla seyrederken tespit edilen hedefin birkaç yüz metre yakınına kadar düşürülebilirler.