İstanbul’da Mezarlık Fiyatları | Mezar Gerçeği

Gençler; zenginin ölüsü bile değerli. Kefen parası kaç para ola ki diye düşündüğüm bir anda İstanbul’da yaşadığım aklıma geldi, “Zincirlikuyu’da 500 bin liraya mezar” haberlerinin de etkisi olacak ki kendimi böyle bir yazıyı hazırlarken buldum. Gerçi mezarlıklar müdürlüğü usulsüz devirlerin önüne geçtiğini belirtse de halen “Koç aile mezarlığı bitişiğinde” ilanları görmek mümkün. Mülkiyet belediyeye ait arkadaşlar; noter vs devir yapamıyorsunuz.

Karacaahmet, Zincirlikuyu, Çengelköy ve Ulus gibi alanlarda 15 bin liranız varsa boş yer bulabiliyorsunuz. İkinci kategoride ise Aşiyan, Edirnekapı, Anadoluhisarı ve Çamlıca bulunmakta. Buraları seviyorsanız cebinizde – daha doğrusu yakınlarınızın cebinde 6 bin lira olması şart. Arnavutköy 3. kategori mezarlar bile ekstra boş alanlar bin lira… Belde mezarlıkları daha da ucuz olsa da İstanbul’a uzak. Para pul vermeyin kardeşim vasiyetiniz varsa Kilyos kimsesizler mezarlığına gömülebilirsiniz. Zaten defin işlemleri de ücretsiz.

Almanya’da defin işlemleri 20 bin euro’yu bulabilirken bizde mezar yeri hariç bu işler için para alınmaması gayet güzel elbet. İstanbul’da günde ortalama 150 kişinin aramızdan ayrıldığı düşünüldüğünde ise ortaya ilginç bir hesap çıkıyor:

İstanbul’da mevcut 335 mezarlık toplamda 9 bin dönüm alana tekabül ediyor. 2011’de 54 bin cenaze kaldırılmış, bir üstteki hesaba göre günde 148 kişi için çalışan yoğun bir mezarlıklar müdürlüğü mevcut. Kaba hesapla 30 yıl içinde ölülerimizi defnederken yer bulamayacağız. Günde bir dönüm alanı ölülerimize tahsis ediyoruz.

  • 43 bin kişi Zincirlikuyu’da yatıyor. Küçük bir şehir kadar nüfusu var.
  • 1935’te kurulan mezarlığa ilk defnedilen kişi şair Abdülhak Hamit Tarhan olmuş.
  • Toplam’da 391 bin metrekare alana sahip.
  • 10’a 50 metrelik dev bir mezara sahip müteahhit Abdurrahman Naci Demirağ en büyük alana sahip.
  • 2 cumhurbaşkanı, 3 başbakan, 5 genelkurmay başkanı, sanatçılar konukları arasında.
  • Günde ortalama 100 kişi mezarlığı geziyor.
  • İçinde krematoryum olduğu iddiaları ise sadece şehir efsanesi.
  • Zincirlikuyu’daki tanınmış kişiler şu şekilde:

Yazarlarımız: Ömer Seyfettin, Behçet Necatigil, Abdülhak Hamit Tarhan, Behçet Kemal Çağlar, Orhan Seyfi Orhon, Falih Rıfkı Atay, Rıfat Ilgaz, Sait Faik Abasıyanık, Baki Süha Edipoğlu, Faruk Nafiz Çamlıbel, Sabri Esat Siyavuşgil, Cahit Irgat, Feridun Fazıl Tülbentçi.

Sanatçılar: Yıldırım Gürses, Kemal Sunal, Adnan Saygun, Cahide Sonku, Lale Oraloğlu, Selahattin Pınar, Hüseyin Peyda, Atıf Yılmaz, Alev Sezer, Neriman Köksal, Safiye Ayla, Ayhan Işık, Sadri Alışık, Çetin Emeç.

Şükrü Saracoğlu, Hasan Saka, Nihat Erim ise başbakanlar.

Giriş paragrafında belirttiğim, “kefen parası” gerçekten çok yüksek görüldüğü üzere… Toplamda mezar yeri, mezar taşı için sanırım 3 bin lira yeterli olacak. Ne iç karartan bir yaz oldu ya.