Kalaşnikof Tarihi, Kalaşnikof Çeşitleri ve Dünden Bugüne Kalaşnikof

Harp ve operasyon tarihini derinden etkileyen, TSK dahil farklı envanterlerde halen kullanılan; “keleş veya yabancıların tanımıyla AK-47 olarak” olarak künyelendirilen Kalaşnikof, adını aldığı Mihail Timofeyeviç Kalaşnikov tarafından geliştirilir. Nadiren tutukluk yapması, kolay kullanılması, ucuzluğu, dayanıklı ve hafif olması popülerliğini artırır. 1949’da seri üretime geçilen silahın yaratıcısı İkinci Dünya Savaş’ında Kızıl Ordu saflarındayken gözlemlediği Alman piyade tüfeklerinden etkilenmiştir.

Dünya üzerinde 300 milyon civarında Kalaşnikov’un bulunduğu tahmin edilmektedir. Kaba bir hesapla yaşayan 30 kişiye bir tüfek düştüğü iddia edilebilir. Bir çok ülkenin bayrağına kadar giren popüler silahın şarjörleri 30 mermi alabilir; silah 7,62 çapındadır. Ağırlığı 4 kiloyu bulmaz. Etkili menzili olarak 300 metre verilir ancak başarılı bir atıcıysanız 800 metredeki hedefleri bu silahla etkisizleştirebilirsiniz. 6 bin ila 15 bin atımlık servis ömrüne sahiptir.

Mihail Timofeyeviç Kalaşnikof Kimdir?

10 Kasım 1919’da çiftçi çocuğu olarak Altay bölgesinde dünyaya geldi. 1938’de Kızıl Ordu’ya katıldı. Tamircilik yeteneklerini, tasarım becerisini tank ve benzeri ekipmanları geliştirmek için kullandı. İdaresi altındaki tank ‘Bryansk Muharebesinde’ Alman havan topçusunun isabeti ile omzundan yaralanınca askerliğe dönemedi ve silah tasarımlarına ağırlık verdi. Sovyet kuvvetlerinin sahip olduğu silahlar Alman silahlarından oldukça geriydi. İlk modellerdeki eksikler 1947’de giderilir ve klasik tüfeğin isabet gücü ile hafif makinalı tüfeğin ateşleme gücünü birleştiren şimdilerin AK-47’si ortaya çıkmış olur. Sosyalist Emek Kahramanı, Üç Lenin Nişanı ve Stalin Ödülü gibi ödüller de alacaktır Mihail Kalaşnikov. 75. yaş gününde ise Rusların eski cumhurbaşkanı Boris Yeltsin tarafından tümgeneralliğe yükseltilir.

Sık tutukluk yapan piyade silahları yüzünden çok sıkıntı çeken Kızıl Ordu; dönemin savaş teknolojisine ayak uydurabilecek basit ve sağlam ancak performanslı bir piyade tüfeğinin tasarlanabilmesi amacıyla bir çok yarışma düzenler. Mikhail KALASHNİKOV ismindeki bir II. Dünya Savaşı gazisi bu yarışmalara katılacaktır. KALASHNİKOV ilk kez 1946’da tasarımı ile yarışmaya katılsa da ilk tasarımı karmaşıklığı nedeniyle kabul edilmez. Sadeleştirmeler yapan ve şansını tekrar deneyen Kalaşnikof’un son tasarımı büyük ilgi görecek ve AK-47 adı verilerek Izhevsk şehrindeki Izhmash adlı fabrikada seri üretime geçilecektir. Mihail KALASHNİKOV’un silah tasarımı sanılanın aksine orijinal bir silah değildir. AK-47’nin genel tasarımı II. Dünya Savaşı sırasında NAZİ Almanya’sında STG-44 ismiyle üretilmiş, AK’lara göre daha güçsüz mühimmatlar kullanan bir piyade tüfeğidir.

Kalaşnikof Özellikleri ve Kalaşnikof Çeşitleri

Tam otomatik ve yarı otomatik olarak kullanılabilen silah, 7.62×39 mm’lik mühimmat kullanır. Namlu uzunluğu 415 mm’dir. Muz şekilli adı verilen boş şarjörü ile ağırlığı 4300, dolu şarjör ile ağırlığı 4876 gramdır. 700 metre/saniye atış hızı ile dakikada 600 mermi atabilir. Azami menzil 1500 metredir. Su, çamur ve kum gibi dış etkenlere karşı stabil kalır ve kolayca etkilenmez. Sökülüp takılması, kullanılması son derece kolaydır. Bilinen AK-47 (StG 44 tipi) modeli 1948-51 seneleri arasında, sabit dipçikli AKM ve seyyar dipçikli AKMS modelleri ise 1951-54 arasında üretilmiştir. AK 74 ile AKS 74’ün fişek çapları 5.45x39mm dir. AK 74 5.45mm çapında ve NATO standardı olarak bilinen 5,56mm çaplı silahlara rekabet etmesi amacıyla üretilmeye başlanmıştır. Kalaşnikof çeşitleri ülkelere göre farklılık gösterir. Modern modellerine bomba atar monte edilmektedir. AK-47’ye en yakın saldırı silahı, AR-15 olarak modellenen ABD yapımı M4 Carbine’dir.

AK; “Автомат Калашникова” (Otomatik Kalaşnikof) kelimelerinin baş harfleriyle oluşur. İzhevsk’te Mikhail KALASHNİKOV adına bir silah müzesi de mevcuttur.

Katlanabilir metal dipçikli olanların yanı sıra plastik ve ağaç dipçikli modelleri de mevcuttur. Ak, Rpk ve Pk olarak 3 seriye ayrılan kalaşnikof’ların AK serisine Kalaşnikof Pk serisine ise Biksi adı verilir. Sökülme temizleme işlemleri sırasında vida gibi herhangi bir parça kullanılmaz. Gece atış için dürbün, ilave gez ve arpacık takılabilmektedir.

Kalaşnikof ve Şehir Efsaneleri

  • Demokrasiye geçiş sırasında yaşanan anarşi ortamının etkisiyle askeri depolar yağmalanır ve resmi verilere göre yaklaşık 200 bin silah kaybolur. Arnavutluk önemli kalaşnikof üreticilerindendir. O yıllarda silahların ülkedeki fiyatı 20 dolara kadar düşer.
  • ABD’nin Irak işgali ve savaşın 2004-05 döneminde Pentagon, yaklaşık 110 bin AK-47’yi ve Irak güvenlik güçlerine verilen 80 bin tabancayı kaybetti.
  • “G3 öldürür keleş süründürür” atasözüyle TSK’da tanınan bu silah erin yakın muharebe silahıdır. Dünya üzerindeki en yaygın yivli saldırı tüfeğidir. Bir çocuk bile kendi harbisini üzerinde taşıyan bu silahı basitçe söküp takabilir ve kullanabilir.
  • Doğu Timor’un ve Zimbabve’nin armasında, Mozambik’in bayrağında ayrıca 1997 yılına kadar Burkina Faso’nun bayrağında resmi bulunurdu. Terörist silahı olarak bilinir. Kalaşnikof mermisi itibariyle de kolay temin edilebilen bir silahtır. Kalaşnikof, Lübnan Hizbullah’ının bayrağında da görülebilir.
  • 2011 yılında üretimi yüzde 45 oranında düşen Kalaşnikof’un alacak verecek davası sonuçlanınca firmanın iflasına karar verilir. Kalaşnikof, internet sitesinde paylaştığı bir video ile kendi geliştirdiği 8 pervaneli uçan araba mekanizmasını tanıtacaktır. Kalaşnikof uçan araba üretmiştir anlayacağınız.
  • Parasız ölen Kalaşnikof, ölümünden 6 ay önce Rus Ortodoks Kilisesi’ne bir mektup yazacak ve “Dünyanın en çok kullanılan tüfeğini ürettiğim için pişmanım, duyduğum manevi acı katılanılamaz seviyede” diyecektir.
  • Kalaşnikof ile alakalı filmlere göz atmak isterseniz bu listeyi bir incelemenizi öneririz.
  • Çin, İsrail, Hindistan, Mısır ve Nijerya da dahil olmak üzere 30’dan fazla ülkede lisanslı olarak üretilmekte olan AK-47, Afganistan’dan Zimbabve’ye kadar dünyanın 106 ülkesindeki bir çok ordu ve özel kuvvet tarafından kullanılır.
  • AK-47’lerin; topçu ateşinden, hava ve roket saldırılarından bile daha fazla ölüme neden olduğuna inanılmaktadır.
  • 11 Eylül 2007’de, bir gitara dönüştürülebilen AK-47 Viyana’daki BM karargahına Kolombiyalı sanatçı Cesar Lopez tarafından hediye edilir. Hediyeyi alan ise eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’dan başkası değildi.
  • Kalaşnikof fiyatı merak edenler için de bir veri paylaşalım. Silah 2014’te 500-600 dolar bandında satılıyordu. Tabiki ortadoğu pazarında.
  • 2005’te Dünya üzerindeki ortalama bir saldırı tüfeğinin fiyatı 534 dolar olarak tahmin edilirken, Afrika ülkelerinde AK-47’nin fiyatı 200 dolardan daha düşüktü.
  • AK-47 şeklindeki şişelerde satılan bir Kalaşnikof votka markası vardır.
  • Dünya üzerinde her yıl, yaklaşık 250 bin kişi bir AK-47 tarafından yaralanıyor yahut hayatını kaybediyor. Çin, dünyanın en büyük AK-47 üreticisi, Rusya silah depolarında o kadar çok kaleşnikof var ki üretmeye bile gerek duymuyorlar.
  • Üretim fabrikalarının bulunduğu Izhevsk kentinde dünyaya gelen ve Rusya’nın en iyi basketbolcusu olarak bilinen Andrey Kirilenko NBA’de AK-47 takma adını aldı.
  • Birleşmiş Milletler, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in silah koleksiyonunda altın kaplamalı bir Kalaşnikof saldırı tüfeğini bulunduğunu açıkladı.
  • Uzay yürüyüşü ve atom bombasını dahi geride bırakan AK-47, 20. yüzyılın en önemli buluşu olarak nitelendirilir.
  • 2007 itibariyle Romanya yapımı ortalama bir AK-47, dizüstü bilgisayardan bile daha ucuza, 350 dolara müşteri bulabiliyordu.

Kalaşnikof Nasıl Sökülür?

Basit sökümü 6 adımda tamamlanabilen AK’ların tüm ana parçaları sıkıştırılma yöntemiyle birbirine sabitlendiği için basit sökümü esnasında NATO tarafından üretilmiş silahlardaki gibi herhangi bir pimle vakit kaybedilmez. Bu müthiş özelliği AK’ya savaş şartlarındaki karmaşada bile kolayca sökülüp takılabilme kolaylığını getirir. Şarjör ayrıldıktan sonra emniyet mandalı emniyet modundan başka bir moda alınır ve kurma kolu çekilmesi sonrasında fişek yatağında fişek olup olmadığı kontrol edilir. Ardından güvenli bir biçimde tetik düşürülebilir. Gövde kapağının arkasında bulunan pime basılmak suretiyle gövde kapağı çıkarılır.

Bir keresinde, “çim biçme makinası icat etmiş olsaydım daha fazla para kazanırdım” diyen; 27 Aralık 2013’te 94 yaşındayken son yolculuğuna uğurlanan Mihail Kalaşnikov, “Amacım yurdumun sınırlarını koruyacak bir silah geliştirmekti. Suçlanacak kişi ben değilim, silah kullanmadan önce çözüm üretemeyen politikacılardır.” diyerek kendisine yapılan eleştirilere yanıt verir. Kalashnikov Group adıyla bilgi paylaşan web siteleri olduğunu da belirtmek isteriz. Rusya’daki tüm küçük çağlı silahların yaklaşık yüzde 95’ini üreten ve dünya çapında 27’den fazla ülkeye ihracat yapan firmanın ne denli büyük olduğunu tahmin edebiliriz sanırım.

Kalaşnikof Tarihi, Kalaşnikof Çeşitleri ve Dünden Bugüne Kalaşnikof başlıklı yazımızda; AK 47 fiyatları ruhsatlı, AK-74, Mihail Kalaşnikov, AKM silahı, AK 47 mermisi ve G3 mermisi, AKM silah sesi, Kalaşnikof 56, Kalaşnikof AK-74, Kalaşnikof cezası, Kalaşnikof Fiyatları 2020, G 3 silah, Çin keleşi, Kalashnikov belgesel, Ak 47 ile kafasına sıkan adam, Rus AK 47, Keleş, Kalaşnikof mermisi, G3 Mühimmat, Kalaşnikof mermisi ne kadar, Kalaşnikof Av Tüfeği fiyatları, FD 63, Dragunov Av tüfeği, Dağlıoğlu FD20 Sport, Kalaşnikof Sesi, Kalaşnikof fiyatları Türkiye, Keleş Tablo, AK-47 11, Hk 47 Silah, M16, Keleş silah, Ppk 20, AK-15, AK-74M, Ak-19 ve AK-107 başlıklarıyla alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Umarım beğendiniz.