Garip sesleri, siyah parlak renkleri, küçük parlak cisimlere düşkünlükleriyle tanınan; iri yapılı, düz gagalı karga, kargagiller familyasından bir kuş türüdür. Büyükçe ve leş yiyici olanlar kuzgun veya karakarga olarak bilinir. Kargaların köpek ve kurtlarla aynı zeka seviyesine sahip olduğu düşünülür. 50’den fazla cümleyi ayırt edebilen, 100 kadar da kelimeyi ezberde tutabilen karga; anahtar, mandal, mektup gibi küçük nesneleri alıp götürür, cevizleri yüksekten bırakarak kırar ve yer.
Yollardaki “sıcak kırmızı ışık” panolarına ısıtmak istediği yiyecekleri koyup önlü arkalı pişirdiği rivayet edilir. Doğada 20 yıla kadar yaşayabilir. Bazı restoranlar karga eti servis eder. Gerçekte, karga eti domuz etinden daha sağlıklı kabul edilir. Karga etinin domuzdan daha az toksin madde içerdiği tespit edilmiştir.
En yaşlı Amerikan kargasının 30 yılı devirdiği gözlemlenmiş. ABD’de bir aile, 2006’da 59 yaşındayken öldüğüne inandıkları evcil kargalarının dünyanın en yaşlı kargası olduğunu iddia etmektedir. Bu tip esaret altındaki bakımlarda 30 sene rahat yaşayabiliyorlar. Antik Yunan ve Roma’da “uzun ömrün” sembolü olarak görülmüştür. O zamanlar bir karga ömrü ortalama bir insan ömrünün dokuz katıymış.
Kargalarla ilgili çeşitli efsanelere de rastlanır. Farklı kültürlerde çeşitli biçimlerde tasvir edilmiştir. İrlanda mitolojisinde kargalar savaş ve ölüm tanrıçası Morrigan ile ilişkilendirilir. Yunan mitolojisine göre, Tanrı Apollon’a kötü bir haber veren karga rivayet odur ki beyaz tüylerini kaybeder ve sonsuza kadar simsiyah kalmakla lanetlenir.
Mitolojide “ölülerin ruhlarını taşıdığına” inanılır. Bir rivayete göre de yeryüzünde ilk cinayet işlendiğinde cesedin nasıl gömüleceğini Kabil’e gösteren kuş türüdür.
Bilinen 45 türü olan karga; fare, leş, böğürtlen, böcek, mısır ve kurt gibi hemen hemen her şeyi yiyebilir. Yetişkin bir karganın günde 300 gram besin bulması gereklidir. İncir ve ceviz gibi orman ürünlerini de tüketirler. Ekinlere zarar verdikleri şeklindeki bir inanış mevcut olsa da tarladaki zararlıları yedikleri için çoğu zaman üreticilere faydalı olurlar. Alet kullanma becerileri gelişmiştir. Bakkalların önündeki ceviz ve hurmaları yürütüp çatıya taşıyanlara şaşırmamak gerekir. Taş atıp havalı tüfekle ateş edenlerin yüzlerini unutmayacak kadar iyi bir hafızaya sahip olduğuna inanılır.
Karga hakkında bilgi:
Göz alıcı parlak nesneleri yuvalarını süslemek için götürürler. Bazı zamanlarda kendisine yardımcı olan insanlara bu tip küçük hediyeler verdiği çokça görülüp fotoğraflanmıştır. Birbirlerini tehlikeli durumlara karşı sesle uyaran, yardım eden, gerekirse kavgaya koşan en sosyal hayvan türlerindendir karga. İnsan seslerini taklip edip diğer hayvanları yönlendiren hatta miyavlayan kargaların olduğu dahi bilinir. Kendilerine iyilik yapıldığında bunu asla unutmazlar. İnsanlara köpekler kadar bağlandıkları bilinir. Toplu halde yaşamayı seven kargalar birbirlerine de çok bağlı olurlar. Amerika’da yapılan bir araştırma kargaların bir mevsim süresince neredeyse 20 kovayı doldurabilecek kadar böcek tükettiğini göstermiştir. Kargalar duygusal hayvanlardır. Açlık, mutluluk, öfke, üzüntü ve istila durumlarında duygularını sesli bir şekilde tepki vererek gösterirler.
Kargalar, papağanlar hariç kuşlar arasındaki en büyük beyne sahiptir. beyin-vücut oranları bir şempanzeye eşdeğerdir ve şaşırtıcı bir şekilde insanoğlu ile benzerlik gösterir. Bazı türleri vahşi doğada 14 sene yaşadığı halde, yaygın kanı karganın genellikle yaklaşık yedi yıl yaşayabileceğidir. Kargalar bazı yırtıcıları kandırmak için sahte yuvalar inşa edebilecek kadar zekidir. Kargalar şaşıracaksınız ancak sahiplerine isim de verirler. Sahiplerine özel sesler çıkararak. 2004’te yapılan bir test, kargaların Bonobo şempanzelerden daha zeki olduğunu ortaya koymaktadır.
Sağlıklı kargalar sakat olanlara yardım eder ancak karanlık bir tarafları da vardır. Kargalar, zaman zaman, bilim adamlarının henüz çözemediği nedenlerle birbirlerini öldürürler. Kargalar; böcek, kurt, çilek, kuş yumurtası, küçük memeliler, yarasalar, balıklar, yılanlar, kurbağalar, semenderler, hayvan gübreleri; tahıl, fındık, kızarmış tavuk, hamburger, çin yemeği, patates kızartması ve insan kusmuğuna bayılır. Leş ve çöp yiyebilen bir hayvan için garipsenecek bir davranış değil bizce.
Karga ve zekası hakkında:
Rüyalarda ise uğursuzluğun simgesi olarak bilinir. Uzun saatler ötmesi “ölüm” demekmiş. Bazı kültürlerde ise düzen ve iyiliğin sembolüdür. Dünya’nın her yerinde rahatça yaşayabilir. 100 hatta 150 yıl yaşadığı ise tamamen şehir efsanesidir. Evcil olarak beslenemezler özgürlüklerine düşkündürler. Mevlana’ya göre boğazlanması gereken dört kuş türünden biri olan karganın kusuru, uzun ömre tamah etmesidir. Karga; Mesnevi’deki pek çok hikayede uzun ömre tamah edeni temsil eder. Mevlana’ya göre karganın gak gak diye bağırması kendisi için uzun bir ömür dilemesindendir. Hiç bir uçak kazasına sebebiyet vermemiş bülbül familyasından bir kuş türüdür.
Erkek ve Dişi Karga Nasıl Anlaşılır?
Bir karganın erkek mi dişi mi olduğu sadece dış görünüşüne bakarak anlaşılamaz. DNA ve detaylı kan testi cinsiyeti belirleyebilir. Kargaların günlük hayatlarındaki davranışları, özellikle yuvalama dönemi müddetince takip edilebilirse, cinsiyete dair bir ipucu edebiliriz.
Karga Zekası Küçümsenmemeli başlıklı bu yazımızda sizlere; karga shop, karga özellikleri, kargalar neyin habercisidir, karga yaşam süresi, kargalar neden korkar, kargalar hakkında bilinmeyenler, karga hakkında bilgi ve kargalar filmi arama sonuçları ile alakalı bilgiler sunmaya çalıştık, umarım beğendiniz.