LEGO Tarihi Üzerine Detaylı Bir İnceleme

1949’dan beri hayatımızda olan, 1990’larda; bilgisayar, uydu yayınları ve taşınabilir müzik sistemlerinin devreye girmesi ile popülerliğini yitiren resmen batma noktasına gelen Danimarkalı LEGO firması, 2014 senesinde Dünyanın en büyük ve en karlı oyuncak markası olmayı başardı. 2014’te milyonlarca çocuğu sevindiren ve satışlarını yüzde 16 artıran Lego, 3,8 milyar Euro net gelir yakaladı. Şirketin net karı ise yüzde 13 artarak 937 milyon Euro oldu. Yüksek popülarite, bilinirlik bakın kapanma noktasındaki bir şirketi nereden nereye almış.. Tabi Danimarka’nın o yıllarda LEGO’yu üç otuz paraya özelleştirmemesi de bir etken. Babalar gibi satarız dememişler anlayacağınız..

Çevreci Greenpeace’in baskılarıyla bir vakitler Shell ile ortaklığını bitirmiş de bir şirkettir. Söylenenlere göre petrol firması Shell’in, Kuzey Kutbundaki petrol sondajlarında sorun çıkmaması adına Lego’yla yaptığı bir anlaşma varmış. Anlaşma kapsamında Lego’ların bir kısmında, bir yerlerinde Shell’in logosu kullanılıyormuş. Greenpeace’in, bölgedeki petrol aramalarını protesto için 120 kilogramlık bir Lego dağı inşa etmesinin ardından The LEGO Group, Greenpeace ile Shell’in arasındaki sorunlu duruma dahil olmak istemediklerini belirterek mevcut ortaklığı sona erdirmiş.

lego

LEGO mantığı hakkında!

1960’larda üretilen parçalar, şimdiki ürünlerle uyumludur ve aynıdır zira üretim mantığı değişmemiştir. Barındırdığı girinti ve çıkıntılarla kolayca kenetlenebilen, çeşitli renklerdeki yapı parçalarından oluşur. İlk başta tuğla şeklindeki basitliğe sahip tanelere; çarklar, çubuklar, tekerlekler, küçük adamlar ve elektrikli aksamlar gibi daha ayrıntılı bölümler de eklendi. Bu sayede LEGO her yaşta insana hitap eden bir zeka geliştiriciye dönüştü. Küreselleşmeye ayak uyduran şirket, bünyesine Harry Potter vs çeşitli popüler figürleri de dahil etmiştir.

Ürün Türkiye’de vergi vs ayağına Adore firması tarafından fahiş fiyatlarla ve neredeyse 3 katı fiyata satıldığından yurt dışından almakta fayda var. LEGO benzerleri olsa da sağlık açısından pek tavsiye edilmiyor. 5 bin parçalı Taç Mahal setinden tutun da minicik çocukları bile sevindirecek sadelikte olanları da mevcut. Dünya üzerindeki bir çocuğun motor becerilerini, hayal gücünü, tasarlama ve üretme kabiliyetini bir arada ve bu kadar geliştiren başka bir oyuncak daha üretilmemiştir.

İnternet üzerinden LEGO evler yapalım diyenlerdenseniz SIMS benzeri uğraşları buradan inceleyebilirsiniz. Google Chrome üzerinden binalar inşa edebilir ve bunu sevenlerinizle paylaşabilirsiniz.