Teknik izahı, “bir nevi işaretleme” olarak yapılan Logo; özellikle kurumsal şirketler, kurumsallaşma yönünde ilerleyenler ve orta ölçekli firmalar için olmazsa olmaz bir “bilinirlik” malzemesidir. Ticaretin ilk başladığı zamanlardan itibaren tanınma adına öne çıkmıştır. Günümüzde ise malumunuz popülerliği tavan yapmış durumda. En Yeni web siteleri ve bloglardan köşedeki markete kadar herkes, diğerlerinden ayırt edilme adına logo’nun önemini biliyor ve kendince bir şeyler yapmaya – tasarlamaya çalışıyor.
Harf ve resimsel öğeler kullanılarak sembol yaratma kabaca. Normalde bir kere yapılır ve markanın kalıcı ifadesi olur. Çok büyük firma ve kurumlar ise 50 yılda bir logo değiştirebilmekte; TRT ve Arçelik olarak örneklendirebiliriz. Dolayısıyla adımı bir kere ve sağlam atmak çok önemli.
Türkçe’de görülen İngilizceleşme eğilimiyle, 20. yy’ın sonlarından itibaren “logo” sözcüğü de amblem yerine sıklıkla kullanılır olmuştur. Logo ile eş anlamlı olan Amblem (Fransızca: emblème) (imlek, belirtke), bir fikri veya bir kurumu temsil eden görsel simgedir. TDK’nun tanımı da şöyle: Bir kurum veya kuruluşun kendine seçtiği, bazı ticaret eşyası üzerine konulan, o eşyayı üreten veya satanı tanıtan resim, harf vb. özel işaret, logo. Profesyonellere göre logo tasarımı; firmayı veya kurumu anlatan ikondan öte anlamlar barındırmakta, bir logoyu tasarlarken firmanın yapısı, o firmanın kurumsal seviyesi, sektörü ve sektöründe kullanılan araçlara kadar derin ve detaylı incelemeler yapılmaktadır.
İyi bir iş özgün olmalı; mesajını üstünde taşımalı, bir bütünlük içinde kurumun özelliklerini barındırmalı, sade-kolay anlaşılır ve hatırı kolay renklerden oluşmalı. Bununla birlikte, küçültüldüğü zaman ayrıntı kaybının yaşanmaması adına tüm bu belirttiğimiz noktaların dikkatle oluşturulması gerekiyor. Neticede rölyef olarak, rozet için veya kağıt üzeri de daha sonra kullanılabilir. Corel Draw, Photoshop, Freehand, A. Illustrator hangi programı kullanırsanız kullanın “özgün olun – esinlenmeyin bile” dememize de gerek yok sanırım. İstediğimiz işin farklı bir ülkede yüklendiği anlamlar ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olunmalı, bu sebeple ucuza kaçmayarak profesyonel firmalarla referanslarını da inceleyerek çalışmakta fayda var.
Harf ve resimsel öğeler kullanılarak oluşturulan bu semboller; akılda kalıcı ve sade (olabildiğince az renkte) olmalı mümkünse yeni bir font ile tasarlanmalı. Genel ifade aynen şu aktarıyorum: “Ayrıntılar küçük ölçülerde kaybolmamalı, büyük olduğunda ise dağınık durmamalı.” Tek Karakter – çok karakter imajlar, kombinasyon tipi tasarımlar, tipografik formlar, agresif yapılar gibi çok miktarda çeşitleri mevcuttur. AAA Logo, Mylogo Maker Professional, LogoSmartz, Logo Maker, The Logo Creator gibi programlarla logonuzu kendiniz de tasarlayabilirsiniz.
Logo Tasarlama Program ve Siteleri
Sadece logo özelinde ilerlememek gerek. Tasarım, günümüzde herkesin az çok haşır neşir olduğu; çoğu zaman da “nereden başlasak” sorusuna cevaplar aradığı popüler bir alan. Sizler için benim de severek kullandığım CANVA sitesini önermek isterim. Normalde bu tip tanıtımlar pek yapmıyorum ancak gerçekten başarılı olduğuna inandığım için önermek istedim. Paylaştıkları şablonlar arasından dakikalar içinde sunumdan tutun, logolara bir çok eğlenceli içeriğe ulaşabiliyor ve oluşturabiliyorsunuz.