Mars Hakkında İlk Kez Duyacağınız Bilgiler

Merih adıyla da bilinen, Dünyanın yarısı kadar büyük olan gezegen, Roma savaş tanrısı olan Mars’tan adını almaktadır. Çin gökbilimcileri ise Mars’ı “ateş yıldızı” olarak tanımlamaktadır. Atmosfer bile pembemsi kırmızı olan Mars, pas benzeri tozlarla kaplı olduğu için kırmızı gezegen olarak adlandırılır. Esasen bu madde demir oksittir. Güneş sisteminde bilinen en yüksek dağ olan Olympus Mons, 21 km yüksekliğinde ve 600 km çapındadır ve bilim-insanları hala aktif olabileceğine inanmaktadır. Gezegen, aylarca sürebilen ve tüm gezegeni örte bilen toz fırtınalarına ev sahipliği yapar.

Gün batımının mavi renkte görüldüğü, iki uydusu bulunan Mars’ta su olduğuna dair bulgular da mevcuttur. Gezegende sıcaklıklar ince atmosfer tabakasından dolayı kışın -125 dereceye kadar düşer. Mars’a inceleme amacıyla gönderilen araçların 40’ta 18’i başarılı olmuştur. 2020’lerden itibaren gezegene yerleşme planları yapılmaktadır. Topraklarının kuşkonmaz yetiştirmek için uygun olduğu görülen Mars’ta uzunca süre bu bitki ile beslenme olasıdır. Şaka bir tarafa, bir senesi 687 dünya gününe eşit olan Marsta ortalama sıcaklık ise -63 °C olarak tahmin edilmektedir.

1609’da meşhur İtalyan gök-bilimci Galileo Galilei, “astronominin babası” unvanıyla ilkel bir teleskop üzerinden Mars’ı ilk kez gözlemledi. Basit bir teleskop ile siz de evinizden Mars’ı inceleyebilirsiniz.

Yer çekimi itibariyle de ilginç veriler sahibiz, Dünya’daki ağırlığınızın yüzde 60’ını Mars’ta kaybedersiniz. Çıplak gözle ve teleskop kullanmadan Mars’ın yanı sıra; Merkür, Venüs, Jüpiter ve Satürn’ü de görebilirsiniz. Her 15 veya 17 yılda bir dikkat çekici bir şekilde Dünyaya yaklaşan Mars açık seçik görülebilmektedir. Marineris Vadisi isimli kanyonu, Güneş Sisteminin keşfedilen en büyük kanyonu olma özelliğini taşır.