Bir kere bile kötü adam rolüyle görmediğimiz, 400’ün üzerinde filmde oynayan sinema oyuncusu Nubar Terziyan; asıl ismiyle Nubar Alyanak, 16 Mart 1909 doğumlu bir Türkiye Ermenisi… Beyefendi bir insan. 1949 yılında Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Efsuncu Baba’sındaki “Agop” rolüyle beyazperdeyle buluşan oyuncu 1990’lara kadar ekranlarda kalır. Ne acıdır ki 14 Ocak 1994’te de aramızdan ayrılır.
Usta, Balıklı Ermeni Mezarlığı’ndaki aile kabrindedir. Nubar Terziyan mezarı ve çevresine yolunuz düşerse bir ziyaret etmenizi öneririz. Halk arasında ne gariptir ve komiktir; Ermeni Terzisi olarak bilinir, kimliğini hiçbir zaman gizleme gereği duymamış asıl adını kullanmıştır.
Türkiye’de Ermeni olmak!
Nubar Terziyan; oğlu gibi sevdiği oyuncu Ayhan Işık’ın beyin kanaması sonucu 16 Haziran 1979’daki ölümü sonrasında bir gazeteye, “Oğlum Ayhan. Dünya fanidir ölüm herkese nasip ama, sen ölmedin zira geride bıraktığın bizlerin ve milyonların kalbinde yaşıyorsun. Ne mutlu sana (…) Amcan: Nubar Terziyan.” şeklinde bir ilan verir. Nubar Terziyan oğlu kimdir diye soranların ilk aklına gelen ismin Ayhan Işık olması belki de çevirdikleri çok sayıdaki filmden ileri gelmektedir.
Bu ilanın yayımlanmasının sonrasında Ayhan Işık’ın gayrimüslim olarak algılanmasından endişelenen eşi Gülşen Işık, şöyle bir kontra ilan verir: “Önemli bir düzeltme. ‘Amcan Nubar Terziyan’ imzasıyla çıkan ilanla sevgili varlığımız Ayhan Işık’ın hiçbir ilişkisi yoktur. (…) Görülen lüzum üzerine üzüntüyle duyururuz. Ailesi.”
Nubar terziyan ayhan ışık ve sonrasındaki bu garip ilandan da anlaşılabildiği gibi Işık’ın ailesi, ne acıdır ki, ünlü oyuncunun ‘Ermeni’ olarak anılabileceğinden büyük endişe duymaktadır. Ayhan Işık’ın kemikleri sızlamıştır herhalde. Ailenin bu tepkisine üzülen Terziyan, büyük bir üzüntüyle kendi ilanını 21 Haziran’da yeni bir ilan daha yayınlatarak tekzip eder. Oğlu Berç Alyanakziya o günlerin tanığıdır.
“Çok param olsaydı ne yapacaktım.. Hadi tutun bir araba alacaktım, o da kapının önünde duracaktı.. Belki de hırsızlar gelip lastiklerini sökeceklerdi. Şimdi köşeye çıkıp dolmuş beklerken önümden kim geçse, ‘Buyrun Nubar Bey’ deyip arabasına davet ediyor.. Parası olanın bir, bilemedin iki arabası olur. Ama gönül insanı olursanız bütün herşey sizindir… Sinemada parayı starlar kazanır. Biz o çok para alanların çevresini sarar onların biraz daha şöhrete kavuşmasını sağlarız. Devlet sağolsun, borçlanarak emekliye ayrıldık.. Geçinip gidiyoruz işte…”
Nubar Terziyan hakkında hiç duymadıklarınız:
- Biraz şehir efsanesi gibi bama yine de nakledelim: “O dönemler İstanbul’da manifaturacılık yapan babasının (biraz tesadüf eseri de olsa) G.Saray’ın renklerini belirlediği rivayet edilir. Şöyle ki: Dönemin yöneticileri, kırmızı beyaz forma için kumaş almaya bu büyüğümüze gider. Dükkanda beyaz kumaş kalmadığını gören Terziyan, “sarı da iyi olur” diyerek kumaşı verir. Adamlar da başka çare yok diyerek alır giderler. Sonrası malumunuz.
- Kemal Sunal’lı Zübük filminde, “Cami değil okul yaptıralım” diyen avukat Burhan’a “susturun şu zındığı” diye bağıran kişidir; elde güğüm “sütçü dede” ve tonton baba, vicdanlı doktor rolleriyle de hatırlanabilir. Böyle değerli bir oyuncunun sadece bir kez ödül alması şaşırtıcı. Sezen Aksu’nun Kırık Vals şarkısında Terziyan anılır ve hatırlanır.
- Nubar Terziyan Sokağı’na 2014’te de onay çıkmaz. Büyükdere sakinleri imza toplar, Sarıyer Belediyesi kabul eder ancak talep İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne takılır.
- Nubar Terziyan, 68 yaşına kadar 12 ay kar-kış demeden denize girermiş. 1944 doğumlu oğlu Berç 1970’te evlenir. Tüm sevgisini torunları Karin ve Lillian’a verecektir.
- Dönemin gazetecileri, eline ne geçtiğini, neler kazandığını soruyor… İki elini yana açarken, “Şu gördüğün kat ve öldükten sonra gömülmek için bir mezar” diyor yanıt olarak: “Bir katım var oturuyorum, gömüleceğim yeri de biliyorum. Bundan daha büyük mutluluk olur mu?”
- 1936 yılında evlendiği 40 yıllık eşi Katerin hanımı 1976 kaybeder. Kardeşi Onnik ise Fransa’da ressamdır 70’lerde. Nubar Terziyan en çok “Denizden Gelen Kadın” filminde oynadığı balıkçı reisi rolünü sevmektedir.
- Nubar terziyan berç alyanakziya ile baba oğul ilişkisinin yanı sıra çok iyi iki arkadaştır da.
- Sanatçının 6-7 Eylül olayları sırasında İstanbul’da yaşadıklarını burada detaylı olarak okuyabilirsiniz.