Tüm medya vs hesaplarınızın şifrelerini bir yere not edip bırakmanız mümkün lakin; “ne zaman öleceğimizi” bilemeyeceğimiz için, söz konusu bu listeyi güncel tutmak da bir sorun olabilir ya da tam listeyi hazırlarken göçüp gidebiliriz veya kaybedebiliriz. Burada atlamamanız gereken şu ki; sevdiklerinizle, listelediğiniz her servis için yanında telefon numaranızı ve bunun PIN kodunu da paylaşmalısınız. Zira özellikle banka vs bazı izinler için SMS onayı yöntemini sık kullanılıyor. Özetle karmaşık ve hataya açık bir durum.
En çok kullanılan sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta “hesap varisi” uygulaması mevcut. Ayarlar menüsü içinde yer alan güvenlik ayarlarındaki “hesap varisi” kısmından belirlediğiniz bir kişi vefat ettiğinizde hesabınızı yönetme yetkisine sahip oluyor. Aile ve arkadaşlar hesapları kolayca kontrol ederek, ister kapatabilir isterlerse de anmaya devam edebilirler. Ancak unutmadan belirtelim, bir hesap varisi belirleyebilmeniz için en az 18 yaşında olmanız gerekiyor.
Madem Facebook, ölenlerin profillerini belli koşullar altında silmeyerek sonsuza kadar saklıyor; “Ne zaman ölülerin sayısı, yaşayanların profil sayfalarını geride bırakacak” sorusuna da kabaca cevap verelim. 50 sene sonra yaşayan profillerin sayısını geçebilirmiş. Yarım asır sonrasını görebilirsek ve Facebook hala popüler olursa; arkadaş listemizin çoğu hayatını kaybetmiş yakınlarımızdan oluşacak. Can sıkıcı bir durum.
Şayet ölen kişinin Facebook hesap bilgilerine sahipsek bu hesabı kendiniz silebilirsiniz. Silme işlemi için bu sayfaya giderek hesabı kaldırabiliyoruz. Anıtlaştırılan Facebook hesaplarında ise vefat eden kişiye gelen mesajları okuyamazsınız belirtelim.
Facebook’un bu konudaki uygulamasına göre ölen kişinin profilinde başkaları tarafından zararlı içerikler paylaşılabileceği için “Anıtlaştırma Talebi” formunu üzerinden ölen yakınınızın hesabının anıtlaştırılmasını talep edebiliyoruz. Kişinin vefat belgesini de sisteme girdikten sonra “hesabı anıtlaştırın” seçeneği ile işlemi tamamlıyorsunuz. Hesabı anıtlaştırdığınız takdirde profile erişim yalnızca onaylanmış arkadaşlar ile sınırlı kalıyor. Saydığımız bu özellikler ile yaşamdan ayrılan tanıdıklarımızın hesaplarını kolayca kontrol ederek, ister kapatabiliyor istersek de anmaya devam edebiliyoruz.
- Google – Yardım sayfalarında “Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi” başlığı altında detayları bulabilirsiniz.
- Twitter – Eğer 6 ay süreyle hesabınıza giriş yapmazsanız Twitter hesabınızı yok sayıyor ve maalesef siliyor.
- Yahoo ve Flickr – Hesap bilgilerinin ve ölüm belgesinin bir kopyasının, İngilizce noter tasdikli çevirisini istiyorlar.
- Linkedin – Vefat etmiş üyenin sayfasını kaldırma kısmından detaylara ulaşabilirsiniz.
- Microsoft Live – MSN – Hotmail: 9 aydan fazla kullanılmayan Microsoft servisleri otomatik olarak siliniyor.
Bu makalemiz kayıpları ya da ağır hastaları olan kişiler için biraz can sıkıcı olabilir. Şimdiden hastalarımıza şifalar, kayıplarımıza Allah’tan rahmet ve sizlere de sabırlar diliyoruz.