Evde Ördek Bakımı Hakkında Bilgiler

Tavuklarla beraber aynı kümesi paylaşabilen bu perde ayaklı oburlar göl ve su kenarlarını çok sever. Soğuğa ve yağmura dayanıklıdırlar. Nehir ve denizlerde gezinenleri de vardır. Et, yumurta ve süs için beslenen evcil türleri 15 yıl, yabaniler 30 yıla kadar yaşayabilir. Dişiler daha ufak ve gösterişsiz, boyunları yeşil olan erkekler irice ve parlak tüylüdür. Bu şekilde ayırt edebilirsiniz. 

Deniz severler kabuklu canlılar ve balıklarla, diğer türler; kurtçuk, tohum, kurbağa, solucan ve böceklerle beslenir. Ördek yemek ayırt etmez. Kampbel, Pekin, Ruen gibi bilinen ırkları mevcuttur.

Kış ayları ve ilkbaharda irileştikleri için daha ziyade bu dönemlerde avlanırlar. Yavru ördek edinen arkadaşların ilk 2,5 hafta hayvanı suya sokmaması, cereyanda bırakmaması ve yeşillik yerine birer kaşık özel yeminden vermesi gerekiyor.

Görünüşü temiz olsa da pisliği ve çamuru çok sevdiklerini belirtmekte fayda var. Gaz çıkarıp ortalığı kokuttuklarını da belirtelim. Oturdukları yere bez ya da kağıt parçası koyabilirsiniz. Evciller uçamadıkları gibi yuva da yapamaz. Yeşilbaş gibi sürüler halinde yaşayan yabani türleri çalı arasına ve ağaç kovuklarına yumurtlar. Doğada 6 dişiye bir erkek düşer.

ördek bakımı ve yetiştiriciliği

Dişilerin kuluçka süresi 28-29 gündür. Sağlıklıysa 7-8 yıl yumurtlayabilir. İyi bakılırsa yılda 300 yumurta almanız mümkündür. Kavun ve karpuz bile verebilirsiniz. En sevdikleri şey yeşilliktir. Ağzınıza bile süremeyeceğiniz acı biberleri rahatlıkla yerler. Çıkardığı sesin yankı yapmaması da aynı bir araştırma konusudur.

Ördek, zor pişen çok yağlı bir av hayvanı olduğu için önceden yağlarını almanızı öneririz.