Ramazan Ayı ve Fazileti

Çok şerefli ve mübarek olan Ramazan ayında yapılan; nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir oruçluya iftar verenin günahları afv olur. Cehennemden azat olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruçlunun sevabı hiç azalmaz. Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren amirler de afv olur. Cehennemden azat olur.

Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah (SAV), esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.

Ramazan

  1. Elden geldiği kadar ibadet yapılmalıdır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır.
  2. Bu ayı, ahiretimiz için bir fırsat olarak bilmeli Allah-u Teala’nın razı olduğu işleri aksatmamalıyız.
  3. Unutmayın Kur’ân-ı Kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi de bu aydadır.
  4. Bu ayda her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman af edilir ve azat olur.
  5. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Hurma ile iftâr açmak sünnettir.
  6. İftarı erken, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah (SAV) bu iki sünnete çok önem verirdi. İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeğe ve dolayısı ile her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.

İftar edince, (Zehebez-zama vebtellet-il urûk ve sebet-el-ecr inşâallahü teâlâ) duâsını okumak, teravîh kılmak ve hatim okumak mühim sünnettir.