Sabah namazı hakkında sizlerle bazı bilgiler paylaşmak isteriz… Peygamberimiz (a.s.m.), “Kim sabah namazını kılarsa, Allah’ın garantisi altındadır.” diyerek günün ilk imtihanı ibadetinin önemini vurguluyor. Güne “Allah’ın garantisi” altında başlayan bir inanan, artık ertesi güne kadar karşılaşacağı sıkıntı ve olası sorunlarda güven altında olacaktır. Sabah namazının sünneti bile teheccüd namazından sonraki en güçlü sünnettir. Durum (Kütüb-i Sitte, c.8, s.424) rivayetli bir hadiste şöyle ifade edilir: “Sizi atlılar kovalayacak bile olsa sabah namazının iki rekât sünnetini terk etmeyin.”, “O, dünyanın tamamından hayırlıdır.”
Unutmadan belirtelim, Sabah namazının vakti, imsak vaktinde başlar, güneş doğunca biter.
Yaşarken cennet müjdesi alan Hz. Ömer (RA), zamanında kanlı bir suikaste uğrar. Yarasından kanlar akarken sabah namazını kılmış, namazı terk etmeyi aklından bile geçirmemişti. Yine Hendek Savaşında yaralanan Sa’d bin Rebi (RA) için mescidin içinde çadır kurulmuş, kanları akarken orada namazını kılmış ve bu hal üzerine hakka yürümüştü. Ebû Hüreyre’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem yine bir hadisinde şöyle buyurdu: “İnsanlar yatsı namazı ile sabah namazındaki fazilet ve sevabı bilselerdi, emekleyerek bile olsa mutlaka camiye, cemaate gelirlerdi.” Sabah ve yatsı namazlarını camide cemaatle birlikte kılmak, diğer namazları cemaatle kılmaktan daha faziletlidir. Bu namazlar, münafıklara en zor gelen namazlardır. Bu sebeple bu iki vaktin namazı, mü’minle münafığı ayırıcı bir özelliğe sahiptir.
Yine Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır.”
Takvimlerde gördüğümüz imsak vakti, namazın başladığı ilk vakittir. Fakat faziletli olan, bu namazı güneş doğmadan otuz-kırk dakika önce kılmaktır. Yine takvimlerimizde “güneş” diye belirtilen an, güneşin doğduğu ve sabah namazının vaktinin çıktığı anı belirtir. Demek ki, bu namazı mutlaka güneş doğmadan önce kılmak gerekir.