Tüm SEO optimizasyon çalışmaları, mevcut internet sitelerimizi; ister ticari bir yapı olsun ister basit bir blog, arama motorlarının gözünde popüler hale getirmek ve takipçi aramalarında üst sıralarda çıkarabilmek için yapılır. Özgün içerik faktörünün de önemini unutmadan; başta Google olmak üzere diğer servislerde ilk sıralarda çıkabilirsiniz. Unutmadan belirtelim, bu işi “para karşılığı” sizin adınıza yaptığını söyleyenlere kesinlikle itibar etmemelisiniz. İşlemler gayet basit ve 14 yaşındaki çocukların yapabileceği sadeliktedir. Tek yapmamız gereken güncel makaleleri okumak ve geçmişte yapılan hataları bir kenara not etmekten ibaret.
Temel alacağımız Google’da algoritmaların sürekli değiştiğini unutmamalıyız. Bundan bir kaç yıl önce nispeten faydalı olabilen adımlar şimdilerde faydadan çok zarar getirebilir. Para karşılılığı alınan ve otomatik programlarla gelecek yüksek sayıdaki link, kopya içerik kullanımı, site hız ve tema kalitesine dikkat edilmemesi sorun yaratmaz gibi görünse de sizi Sandbox’a rahatça sokabilir.
Anlamlı, kısa ve akılda kalıcı bir domain seçimi; sorunsuz bir hosting firması ile çalışmak, redaksiyon ve Türkçe’ye gösterilecek önem, uygun boyutlarda görsel kullanımı, tasarımsal kalite kaygısı, uygun link yapısının oluşturulması, mobil teknolojiler ile uyumluluk, konuyla ilgili tanım – etiketlerin doğru bir biçimde seçimi, sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılması gibi faktörler ilk adımda dikkat etmeniz gereken başlıklardır. Bununla birlikte anafikir şu olmalı; “İlk ben yazmalıyım, kaliteli yazmalıyım.”
Ziyaretçi yerine sürekli takipçiler kazanmak istiyorsanız Seo’da kalite faktörü ilk sırada olmalı arkadaşlar.. Hiç değilse günde bir içerik girmeye özen gösterelim. Eğer Seo için WordPress altyapısı kullanıyorsanız “zamanlama” seçeneği ile sonraki günler için yazı tanımlayabilirsiniz. Böylece kendinizi yazacak kadar hazır hissetmediğiniz ya da tatilde olduğunuz zamanlarda hazır yazılar peşi sıra eklenir gider. Kalemine güvendiğiniz kişileri editör olarak seçmek de faydalı olacaktır. Bir o bir siz yazarsınız.
Yabancı dil bilen arkadaşlarıma Google Translate hizmeti ile farklı makaleleri incelemesini öneririm. Yine Google Site Sahibi araçlarını kullanarak oluşabilecek hatalara karşı tetikte olmak gerek. DMCA gibi telif koruma programları ile içeriğinizin çalınıp çalınmadığını belli zaman aralıklarıyla kontrol etmelisiniz.
Hosting seçerken Türkiye ya da Yurtdışı lokasyon olması arasında fark var mıdır? Seo bakımından?
Ben Türkiye seçiyorum ve Türkiye öneriyorum. Yerli lokasyon, litespeed kullanıp kullanmadığı, kendi cache eklentisinin olup olmadığı avantaj.
Bence de en iyisi yerli lokasyon.Yabancı lokasyonların hızları düşük oluyor ve bazen de kesin oluyor. Yazı için teşekkürler