Hakkında özellikle popüler olmaya başladığı 1980’lerden itibaren farklı yorum ve açıklamaların yapıldığı bu günle alakalı bir inanış bakın söyle karşımıza çıkıyor: Aşıklar Günü yani St. Valentine, köklerini M.Ö 4.yüzyıl Roma dünyasında kutlanan, Çoban Tanrısı “Faurus Lupercus” şenliğine, başka bir ifadeyle”Kurt Bayramı”na salıyor.
Her 15 Şubat tarihinde genç Roma ahalisi, içinde Tanrı Kurt’un yaşadığı düşünülen bir mağara önünde toplaşmakta. Ortada bir küp görülüyor. İçinde de kız isimleri yazılmış minik levhalar. Bir tür çekiliş denilebilir.
Delikanlılardan sadece biri, belki de o savaş senesinin en yiğit olanı, yüreği atarak rastgele bir kızın adını çekiveriyor. Bu yöntemle seçilen özel çift, ertesi senenin 15 Şubat lotaryasına dek, akıllarından geçen her cinsel fanteziyi uygulamak ve yaşamakla serbest bırakılıyor, özetle toplumun onayı alınmış olunuyor, yani yasal manada özgür kalıyorlardı.
Romalı genç ahali, M.S 500’lü yıllara dek, bu iki bin senelik cinsel geleneği aşk ve şevk ile ve tabi ki büyük bir motivasyonla sürdürdüler. Ama Çoban Tanrısı “Faunus Lupercus” o zamanlara göre bile sapkın bu şenliği, dini bütün Hristiyanların da canına tak etmişti.
1800’lü yıllarda 14 Şubat’ta Amerikalı Esther Howland ilk Sevgililer Günü kartını gönderen kişi olarak tarihe geçer.
Roma Kilisesi, biraz geç de olsa sorumluları izler ve din şehidini bu konuya kurban seçer. Roma İmparatoru II. Claudius idaresinde yaşayan papaz Valentin bu hadiseye en uygun aday seçilmişti. İmparator Cladius Gothicus’un gazabından milleti kurtarmış, ama kendisini feda etmiş ve bu papazın kafasını uçurmuş. Aradan uzun bir süre geçtikten sonra Vatikan, Valentine “aziz” unvanı bahşetmiş.
Hatta Roma kapılarının biri de gel zaman git zaman onun ismiyle anılır olmuş. Bürokrasiye meraklı olan Roma imparatorluğu, Aziz Valentin’in ölüm tarihini de kaynaklara kaydettirmiş.
14 Şubat 273. 15 Şubat tarihi de “Kurt Bayramı”na rastlıyor. Valentin’in ölümüyle bu festival arasında bir ilişki kurulup, dini bir üluhiyet giydirilerek bu gün kutlanmaya devam edilmiş. Valentin’in öldüğü gün, böylece Sevgililer Günü olmuş.
Sevgililer Günü Nedir?
Farklı bir inanışı da paylaşmak isteriz. Sevgililer günü hadisesinin tarihçesi 3. yüzyılda Aziz Valentine’nin gizlice kıydığı nikahlara dayanmakta. M.S. 3. yüzyılda Roma İmparatoru Claudius II, ordusunun gücünü sabitleyebilmek adına görevli genç erkeklerin evlenmesini yasaklar.
Rivayete şudur ki bu yasağa karşı duran meşhur Aziz Valentine, gizli gizli nikahlar düzenleyerek gençleri nikahlamaya devam etmiştir. İhanetin karşılığını can vererek ödeyen Aziz Valentine M.S. 270 senesinde tam da 14 Şubat’ta idam edilmiştir. Bu sebeple her sene tarihler 14 Şubat’ı gösterdiğinde Sevgililer günü kutlanmaktadır.
14 Şubat Sevgililer Günü ve Tarihçesi başlıklı bu yazımızda sizlere; 14 şubat sevgililer günü nereden çıktı, 14 şubat sevgililer günü sözleri, 14 şubat sevgililer günü hikayesi, 14 şubat sevgililer günü hediyeleri, 14 şubat sevgililer günü anlamı nedir, 14 şubat nedir, sevgililer günü nedir, sevgililer günü aslında nedir arama sonuçlarıyla alakalı bilgiler vermeye çalıştık umarım beğendiniz.