Soba Yakarken Bilinmesi Gerekenler

Sobalar; “acaba Ruslar gazı keser mi?”, “nasıl ısınırız” gibi soruların bugünlerde temelinde. Doğalgaz olmazsa da elektrik ile ısınabiliriz diyenler de ‘elektrik üretiminin’ gaza mühim ölçüde bağlı olduğunu bilmek zorunda.. Takiptekiler için soba nostaljisini sizlere hatırlatmak istedik!

Eğer evlerde odun sobası tercih edilmişse; tüm odunlar mümkün olduğunca piramit biçiminde sobaya dizilmeli. Sobanın tam ortasına kalın olanları, etrafına ise inceler yerleştirilmeli. Yüzey kısmına kalın odunların gelmemesi faydalı olacaktır, yanması zorlaşacaktır. Kömür sobalarında ise yine ilk başa bir kaç normal boyut odun konarak devamında sobanın yarısını geçecek kadar kömür dökülür. En üst kısma da hemen tutuşacak türde odunlar koymalısız. Sobayı yakarken gazete yerine çıra kullanın, sobayı boğmamak adına mühimdir.

  • Benzin, mazot dökmek gibi ‘çabuk yakar’ düşüncesi ile kesinlikle yanıcı maddeler koymayın.
  • İkinci el soba yerine yeni bir soba almanız, borularını dikkatlice temizleyip yerleştirmeniz mühim.
  • İkiden fazla ‘dirsek’ kullanılmamalı. Özel ‘boru temizleyici’ tel fırçalar ile temizleyebilirsiniz.
  • Sibirya kömürünün tercih edilmesini söylerler ancak biz denemedik.
  • Soma kömürü yine ilk sırada tercih edilmesi gerekenler arasında.
  • Büyükçe bir alüminyum ibrik alırsanız aynı zamanda sıcak su ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz.
  • Sobalar, altını açınca hızlı yanar ama çabuk söner. Unutmayın’
  • Yatmaya yakın sobalara asla ama asla kömür atılmamalı!
  • Kolay yakmak için, ‘tahtaları ıslatacak kadar’ mazot dökün derler ama tavsiye etmiyoruz.

Soba türleri:

Sobanın iç kenar kısımları tuğla ile kaplanmış ise (çok eski soba modellerinde) veya sobamızın içinde kalın saçtan mamul bir kova mevcut ise bilin ki o sobada kömür de yakılabilir. Odun ve kömür sobaları farklıdır. Yeriniz müsait mi bilemiyorum ama ben şahsen bu sobayı beğendim. Diğer alternatiflere de bakabilirsiniz tabi.

Soba yakmak; ilk günlerde romantik bir hobi olarak gelse de; kovayı boşaltmak, temizlik yaparak bunu her gün tekrarlamak bir süre sonra sıkıcı gelebilir. Tabi sobalar, sadece bulunduğu odayı ısıtacağı için; tuvalete veya banyoya gitmek sorun olabilir. Yine de; soba üzerine kestane keyfi, ekmek kızartmak, yemek pişirmek son derece keyiflidir.