Defnegiller ailesinden tarçın, kutsal kitaplarda dahi adından bahsedilen Dünyanın en eski ve popüler baharatlarından biri. Öyle ki Mısır’daki mumyalama işlemlerinden geleneksel tıpa, kan şekerini kontrol edebilen güçlü antioksidan rolüne kadar sağlığa faydalı onlarca rolünden bahsediliyor. Çin tıbbında tarçın; soğuk algınlığı, gaz, mide bulantısı, ishal ve ağrılı krampları tedavi etmek için kullanılmıştı. Tatlı ve yiyeceklerdeki aromatik rolüne ise hiç girmiyoruz.
Ortalama bir tarçın ağacı 18 metreye kadar büyüyebilir ve bilindiği üzere tatlılarda ve yiyeceklerde kullanılabilen tarçın, tarçın ağacının iç kabuğudur. Bu faydalı bitki; Madagaskar, Sri Lanka, Malezya, Bangladeş, Endonezya, Güney Hindistan, Çin ve Brezilya’da sık yetişir, tropikal yağmur ormanlarını çok sever ve bu ülkelerde oldukça popülerdir. Tarçın ağacı, vahşi doğada 30 ila 40 yıl yaşayabiliyor. Tüm faydalarının yanı sıra yoğun tüketimi zararlı da olabilmekte. Yüksek miktarda tüketildiğinde karaciğer hasarına ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabildiği tespit edilmiş.
- Sindirime faydalıdır. Kötü kolesterolü düşürür.
- Yağ yakımında önemli etkisi vardır.
- Antioksidan deposu ve iltihap sökücüdür.
- Kansere karşı korur.
- Zihni açar, dayanıklık ve konsantrasyon için faydalıdır.
- Alzheimer’a karşı etkilidir. Diş çürüklerine ve diş eti hastalıkların karşı etkilidir.
- Soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı iyi gelir.
- Sinirlilik ve depresyon halini giderir.
Vücut ısımızı arttırarak zindelik sağlar ve iştah açar. Sindirimi düzenleyerek hazımsızlığı giderir. İshale de fayda sağlar. Kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklardan korkuyorsunuz tarçını sofranızdan ayırmamalısınız. Kötü nefesten şikayet ediyorsanız bu şifalı bitkiyi mutlaka tüketmelisiniz. Akne ve cilt lekelerine karşı da kullanılabilir. Tüm bunlara ek olarak afrodizyak etkisi de vardır. Baş ağrılarını giderir. Kadınların özel günlerindeki adet ağrısına yani regl ağrısına iyi gelir, ağrılarını hafifletir. Kansızlığa da iyi gelir. Bakteri ve mantar rahatsızlıklarının yayılımını önlediği için gıda sektöründe, bakterileri önlemek ve raf ömrünü uzatmak için tercih edilir. Uçucu yağ açısından son derece zengin tarçın, kozmetik sektöründe de kullanılır. Kış aylarında el ve ayaklarda aşırı üşüme hissedenler günde 1-2 fincan tüketerek sorundan kurtulabilirler.
Aynı adlı ağacın kabuğundan elde edilen Tarçın’da Cassia ve Seylan tipleri öne çıkar. Zor bulunabilen ve hakiki tarçın olarak anılan Seylan tarçını biraz daha tatlıdır ancak kan şekerini düşürmede Çin tarçınına göre daha tesirlidir.