Kullandığınız suyun kaliteli ve soğuk olmasına dikkat edin! Cezveye kişi başına 2 çay kaşığı kahve ekleyin. İsteğinize göre 1 yada 1,5 çay kaşığı şeklinde de ayarlayabilirsiniz. Az şekerli – kişi başına 1 çay kaşığı, orta şekerli – kişi başına 2 çay kaşığı, çok şekerli – kişi başına 3 çay kaşığı tariflerini unutmayalım! Az şekerli 44 kalori, orta 87, şekerli Türk kahvesi ise 131 kaloridir.
Çok ince, toz gibi çekilmiş kaliteli bir Türk Kahvesi kullanmalısınız. Kurukahveci Mehmet Efendi öneririm eğer Tahtakale’ye yolunuz düşerse…
Kültürümüzde en köpüklü fincan, misafire veya en yaşlı kişiye verilir. Kahve, yemek sonrası hazmı kolaylaştırıcı olduğundan su, kahveden önce içilerek ağız temizliği yapılır. Yemek borusunu temizlediği, mide ve ağız kokularını gidereceği için öncesinde Nane Likörü de ikram edilebilir. Bu arada ocağın başından ayrılmayın ve dikkatinizi başka şeylere vermeyin, çünkü kahve çok çabuk kaynar ve taşar. Kaynayıp köpürmeye başlayınca köpüklü kısmı fincanlara eşit olarak paylaştırmak önemlidir. Köpüklü kısmı bitinceye kadar kahvenin az bir miktarını sırayla tüm fincanlara dağıtın. İsteğe bağlı olarak geri kalan kahveyi ikinci kez hatta üçüncü kez kaynatabilirsiniz.
Cezveyi ocağa koyduktan sonra içine kaşık sokmamaya ve ocağın ısısıyla oynamamaya dikkat edin. Eğer vaktiniz müsaitse en iyi Türk Kahvesi közde pişirilir.
Kahve pişirme makinası ve her an patlamaya hazır 3-5 liralık oyuncaklar yerine kaliteli bir cezve ile denemenizi öneririm. Köpüklü kahve istiyorsanız yeni çekilmiş kahve kullanılmalı. 4 fincan orta kahve istiyorsanız 4 fincandan biraz daha fazla su koymalısınız. 4,5 fincan gibi… Mümkün olan en kısık ateşte pişirirseniz lezzeti artar ve telvesi rahatsızlık vermez. Bu şekilde 10-15 dakika bekleyeceksiniz ancak lezzet garanti! Yukarıda da belirttiğim gibi “bakır cezve” şarttır.
Tek seferde 5 kişilik kahve; üstüne 5 kişilik şeker, üstüne 5 kişilik su koymak da hatalı bir yöntem diyenler de var. Önce 1. kişinin kahvesi şekeri suyu koyulacak, bunu iyice karıştırdıktan sonra sonra 2. kişiye geçilecekmiş… Adım adım birikecek yani. Karbonat kullanmanızı ise tavsiye etmiyoruz. Mevzunun 60’lı yıllarda ilkokul beşinci sınıfta okutulan ev ekonomisi dersinin ana konularından ve başlıca sınav sorularından biri olduğunu hatırlatalım.