Yoga ve Meditasyon Yapmanın Hükmü Nedir?

Halihazırda Malezya’da “Müslümanları yozlaştırdığı” iddia edilerek yasaklanan ve son yıllarda ülkemizde de oldukça rağbet görmeye başlayan Hinduizm ve Budizm temelli; yoga, reiki, meditasyon vb ‘kişisel gelişim yöntemleri’ Diyanet’in de ilgisini çekti. 

Ra’d suresindeki ‘Dikkat ediniz! Kalpler ancak Allah’ı sürekli hatırda tutmak ve anmakla huzur bulur.’ ayetinin hatırlatıldığı açıklamada; “Bir Müslümanın yoga yapmasının sakıncası var mıdır?, İslamiyette yoganın yeri nedir?” sorularına cevaplar verildi.

İslam kültüründe yeri olmayan; M.Ö 1500’lere tarihlenen yoga, aslı Hindistan’a dayanan uzakdoğu kaynaklı bir akımdır. Yoga esnasında farklı hareketlerle ruh ve bedenin rahatlatılmasına çalışılır. Eğer bu hareket ve sözler İslamiyete ve ruhuna aykırı ise yoga yapmak caiz değildir.

Başörtülü kadınların da yoga yaptığını savunan Yoga eğitmenleri ise bu düşüncenin aksini savunarak yoga ve namazdaki hareketlerin benzer olduğunu iddia ediyor. Yoga’nın özünde bir din olmadığını belirten konunun uzmanları, Mısır’da yoga ve benzeri eğitimlerin yasaklanmasını kimi grupların ‘Hinduizm misyoneri’ gibi davranmalarına, “yoga adı altında farklı görüşleri yaymaya çalışmalarına” bağlıyor.

Hint topluymu inanışına göre ilk kez Yoga yapan Shiva (Şiva)’dır. Hinduizm’de “Yıkım ve Yeniden Doğuş Tanrısı” olarak kabul edilen Şiva, Hintlilere göre sözde Tanrının üçüncü hali olarak kabul görür. Bir Hadis-i Şerif paylaşalım: “Biriniz herhangi bir kavmi taklit ederse onlardan olur.” 

Budizm, Hinduizm ve Janizm gibi inanışları çağrıştıran Yoga’nın İslam dinine uygun olduğunu iddia etmek mümkün değildir. Tüm Müslümanların rahmet ayı Ramazan’da, yoga ve benzeri saçmalıklarla huzur aramak yerine, “namaz, oruç, zikir ve ibadetlerin” getireceği manevi doygunluğa yöneleceklerini umuyoruz. Yüce Allah (CC), tuttuğumuz oruçları, kıldığımız namazları ve tüm ibadetlerimizi eksikleriyle kabul eylesin.

Yoga Nedir?

1900’lerden itibaren Dünyaya yayılan Hint felsefe sistemi; esas olarak bedeni ve ruhu birtakım yöntemlerle terbiye ederek ruhsal yaşamı dizginlemeyi amaçlıyor. Meditasyonun zihinle uygulanan hali de denmekte.

Meditasyon yöntemlerinin en kolayı. Hindistan’ın eski dili Sanskritce’de “bütünleşme” manasına gelen yoga, yine Hintçe bir terim olan “yeug” kökünden geliyor. 8 mertebesi olduğuna inanılır. En kaba haliyle beden-beyin egzersizi olarak nitelendirilebilir.

Yoga Günah Mıdır?, Yoga Müslümana Caiz midir? başlıklı bu yazımızda sizlere; islamın yogaya bakışı, yoga caiz mi, yoga hangi dine aittir, yoga budizm ilişkisi, budizm ve yoga, meditasyon günah mı diyanet, yoga diyanet ve islamda meditasyon arama sonuçlarıyla alakalı bilgiler sunmaya çalıştık. Umarım beğendiniz.